Degree Calling...

Assalamualaikum.
Semalam secara rasminya permohonan UPU dah tutup. Kalau ikutkan tarikh awal, 30.3 then extend smpai 5.4 eh extend lagi sekali smpai 6.4 sebab ramai complaint system down. Mesti last minute isi kan 😏 Aku dah survey pasal course nak ambil degree since Feb lg. Tapi, isi UPU Selasa lepas HEHE Confius nak pilih course apa. Last isi UPU habis SPM 2013, sekarang dh 2017. Website pun lagi user-friendly *thumbs up!

Buat yang dah sambung degree, untung korang kan saya still semester 6 lagi ni. Most course diploma IPTA takde IT (industrial training) that's why ramai yang habis awal. Tapi takpe, boleh dapat pengalaman intern and serious talk, even baru sebulan lebih intern dh byk benda aku belajar. Nah, tgk la course mana jadi pilihan UPU kali ni.


Kenapa UKM utk pilihan pertama? Sebabnya, antara course yang relate dengan multimedia course ni paling hampir sama dgn degree multimedia UniKL. Dah la 2 tahun setengah je. Tapi, ada iv plok! 😅 UM jadi pilihan ketiga sebab course ni takde hons. Pelik juga, kalau ikutkan UM kan top Uni tapi kenapa course ni takde hons. Better if korang nak sambung degree ambil couse yang ad hons. Bila nak apply kerja senang tapi rezeki masing-masing kan? so up to you. Selebihnya iRedho. Course yang relate dgn multimedia kat UPU ni more into computer science, software development & information technology.

Masa godek-godek laptop haritu terjumpa pilihan UPU dulu. Patutlah takdapat offer, aku isi pun ikut suka hati je takde buat rujukan pape pun. HAHA Nak isi UPU ni, pastikan habis korek segala kejadah pasal course at least simple brief mcm course ni nnt belajar ap... Takdela menyesal di kemudian hari.

Buat masa sekarang ni, 1st choice degree,
Bachelor of Multimedia Technology (Hons) in Interactive Multimedia Design Reasons, sebab dh tahu mcm mana system pembelajaran kat sini, siapa lecturer yang mengajar, pastu rumah sewa dah ada. Subject utk course ni pun variety & balance dengan coding, designing. Nak transfer credit pun boleh daripada 4 tahun in sha Allah boleh jadi 3 tahun je. Tapi, kalau dapat tawaran kat UPU ni mesti aku fikir lagi sekali kot. Tgk la nnt macam mana. See you soon Degree.
Till then.




No comments:

Post a Comment