Denggi Attack

No comments:
#keyword: Muk = nyamuk

Assalamualaikum.
Masa SEM3 memang kecoh satu rumah when one of my housemate suspect denggi! Waktu ni dah la a week before study week. Lagi seminggu lepastu, final. Kalau nk describe suasana rumah kitaorg masa SEM3 ni, mcm Balai Raya Nyamuk! Merata-rata nyamuk. Toilet, almari, rak kasut, ruang ampaian baju, corridor. Yang kelakarnya, rumah kitaorg ni level 21. Kemain tinggi kau terbang ye Muk! Rumah sewa aku ni area Kg. Baru takperlu bgtahu la nama ap tempat ni kan HEHE Kwsn rumah aku ni memang sejak beberapa tahun ni mmg ada je yg kena suspect denggi. Tapi tak sangka plak aku antara suspect tu.

Org paling 1st kena suspect denggi ialah housemate + roomate aku, Azy. Pernah satu malam, dia mengadu cakap gatal sangat kat peha dia. Dia pun garu-garu sampai naik merah. Masa ni kitaorg takde plak nak kata Azy ni kena denggi. Satu hari ni balik je dari class, Azy demam. Demam mengejut! Siap pergi klinik minta ubat, doktor kata, "awak demam ni." Esoknya, elok plak dia. Cergas macam hari biasa. Tapi, bila dah nak menghala ke petang, badan dia lemah balik. Parent dia suruh balik. Esoknya dia inform kat kitaorg yang dia suspect denggi. Semua terkejut. Lg 3 minggu nak final! Lepas Azy, mangsa seterusnya Tipah, Thirah & Jannah.

Tipah and Thirah balik rumah sendiri. Tapi jannah kesian kena tahan kat HKL. Doktor takbagi balik Perak. Next, giliran aku plak. Dah la masa ni pening kepala siapkan assignment Web Design. Nak menelaah coding CSS & HTML lg ni. Secara tiba-tiba aku cirit birit. Pastu badan rasa sejuk lain macam. Malam tu tidur aku pakai stokin.

Aku pun pergi klinik, doktor pun kata aku demam. Tp sama mcm Azy. Siang hari okay, malam jadi lemah balik. Azy dh ckp aku ni mcm simptom awal denggi. Tapi aku kata tak sbb taknak! Bila tangan aku naik bintik merah, aku pun redha mmg denggi la ni. Malam tu call ibu ckp nak blik. Dipendekkan cerita, mmg aku balik Dungun & naik bas! HAHA Aku jadi serba-salah nak naik flight sbb tahu tiket mahal kalau beli skrg. Sbb aku yakin yg aku ni still kuat nak tempuh 6 jam dlm bas, aku pun ckp kat ibu, "takpe org naik bas je."


Smpai je rumah. Aku ckp la ad bintik merah. Ibu call makcik aku yg nurse then dia suruh pergi hospital terus. Masa ni kan dh malam. Badan aku jadi lemah balik. Tp aku ikut kan jelah. Smpai je hospital, doktor kata aku suspect denggi. Suhu badan tinggi. For the 1st time, aku kena masuk air. Sakit wuuuuuu T.T For the 1st time jugak, doktor cucuk ambik darah! Sakit wuuuu! Tapi takde daya nak meraung HAHA Tahu doktor tu cakap apa?

Okay next entry aku cerita. Nnt aku senaraikan jgk petanda awal demam denggi, apa yang aku buat sepanjang waktu tu dan apa yg aku makan utk merawat denggi ni.
Till then.

#Bulan 2 baru ni Azy suspect denggi lagi! Ya Rabbi nasiblaa takde pape. Demam denggi ni boleh bawa maut sebenarnya. Sebab tu kalau demam mengejut, terus pergi hospital tau.



Lazada Birthday Blogger Contest

No comments:
Assalamualaikum.
Nak share kat korang, tahun ni merupakan ulangtahun Lazada yg ke-5! Apa yang menariknya, Lazada akan mengadakan birthday sale sehingga 90% Bila tu? 22.3 -24.3 ni Memang taklama lagi dah. Lagi special buat blogger, Lazada sekarang ada buat contest dan korang berpeluang untuk menang shopping voucher! Aku pun taknak lepaskan peluang ni mana lah tahu kan ada rezeki HIHI
Macam mana nak join contest ni? Boleh visit link ni:

http://www.lazada.com.my/blogger-contest/


Lagi ramai lagi meriah, lagi ramai lagi bertambah bilangan hadiah ditawarkan. Senang cerita, korang hanya perlu menjawab soalan (boleh baca SINI) Then pastikan jawapan korang ada dalam entry ni. Cara pemilihan pemenang ialah random yer.

Q: Apa yang anda suka mengenai Lazada Malaysia?
Salah satu sebabnya ialah Lazada selalu buat sale. Selalu! Start sale Tahun Baru Cina, cyber Sale, sampailah Christmas Sale! Takputus-putus sale yang berjalan. Aku ni kan student, so pantang bila ada sale memang terus serbu website Lazada! Time sale ni lah syiokk nak shopping. Lagi satu, kat Lazada ni terdapat banyak sangat pilihan barangan sampai kan aku taksempat nak survey semua tu. Contoh la kan, aku nak beli case phone sony Xperia Z1. Terdapat lebih 30K pilihan. Senang cerita, dalam 30K mesti jumpa punya case yang aku berkenan.

Q: 3 produk yang menjadi pillihan hati di Lazada Malaysia
Kalau nak ikutkan lebih daripada 3 tapi sebab atas permintaan memang kena list 3 je kan. Antara 3 produk yang aku listkan kat bawah ni, semuanya merupakan wishlist aku. Ada rezeki memang nak beli ialah nama pun wishlist kan. HAHA

1. Canon EOS M10 Kit


Camera ni merupakan wishlist paling latest. Handphone aku ada jer camera, tapi bila travel macam susah sikit la. Capture gambar guna phone confirm battery drain cepat. Pastu kena charge lagi, even sekarang ada powerbank pun taksyok lah nak ambil gambar ehh ada plak wire USB bersambung. Camera ni pun takbesar sangat so boleh gantung kat leher. Kat rumah ada je DLSR tapi bila nak bawa travel leceh la pstu makan ruang. DSLR kan besar. Lagi satu, nak gantung kat leher DSLR tu macam.. macam takpercaya je dengan ketahanan tali. Buatnya putus, menangis takberlagu lah jwbny.

2. Purse Leather 



Purse yang sekarang aku guna ni elok lagi. Tapi niat jugak dalam hati nak beli yang baru. Aku takpakai dah purse yang panjang sebab makan ruang. So aku lagi prefer yang jenis macam kat atas ni. Kecil tapi padat. Taksabar nak tukar purse baru! Yuhuuuuu

3. USB Speaker




Sejak speaker iPad aku pecah, kalau ada video je mesti kena pakai earphone. Nasib takbisu terus. Lagi satu, since stay kat rumah sewa kitaorang selalu lepak tengok movie sama-sama. Tapi, speaker laptop ni kan limited. Paling max 100. Movie pun taksemua audio sama kuat. Bila ada speaker, baru terasa macam kat cinema, gituh. Speaker USB kat atas ni pun senang di bawa. Nak connect dengan pendrive pun boleh. So takperlu susah-susah.

Q: Pendapat untuk meningkatkan perkhidmatan Lazada Malaysia?
Berharap Lazada dapat mengawasi kesahihan maklumat barang yang di jual oleh seller di Lazada. Jujur, aku jarang shopping di Lazada kerana dipengaruhi oleh pengalaman daripada orang terdekat. Contohnya, baru ni adik(lelaki) aku ada beli seluar kat Lazada. Dah check size semua okay. Tapi bila sampai kat rumah, size tu lagi kecil daripada apa yang dinyatakan. Seluar tu langsung adik aku takmuat nak pakai. Cutting perempuan plak tu, tapi maybe sebab cutting tu style skinny. Akhirnya seluar tu dapat kat aku. HAHA Apa yang aku nak highlight kat sini ialah supaya informasi yang dipaparkan di website sama dengan rupa barangan tu sendiri.

Q: Ucapan ulang tahun buat Lazada Malaysia?
Selamat ulang tahun yang ke-5 Lazada! Semoga terus maju dan terus menjadi gedung shopping yang paling digemari oleh rakyat Malaysia. Tahniah juga buat semua staff Lazada, dah 5 tahun Lazada bertapak di Malaysia. All the best Lazada and the team!





My 1st Ever KPOP Album!

2 comments:
#fangirl alert!

Assalamualaikum.
Sekarang nak cerita pasal my 1st ever Kpop Album(ulang balik title) Ingatkan nak tunggu lepas beli lg 2 album tp mcm taksabar plak nak share sebabnya i sendiri pun taktahu bila plak nak beli lg 2 album tu huhu Kenapa nak tunggu beli 2 album tu? Meh nak cerita skit.


Tahun lepas, VIXX came out dgn year long 2016 Conception Project. Project ni ada 3 comeback iaitu Zelos, Hades, Kratos. So bermakna akan ada 3 album. Tapi, sebelum end of this project, dorg release Ker album. Ker ni kiranya compilation 3 comeback tu la. Aku dah 'terbeli' yang Kratos. Satu lg masa Ker keluar ni, poket kering T.T Dah 'terbeli', maka nanti aku akan 'terbeli' jugak lg 2 album tu untuk cukupkan VIXX 2016 Conception Project XD Kat mana nak cari official album ni?

Kat Malaysia je. Dulu aku usha 2 website ni: KPOPTOWN | YESASIA
Tengok harga pun dah tahu takmampu! haha Sebelum ni taktahu pulak boleh beli official album kat Instagram. Rupanya, berpuluh account ada jual. Dah namanya official, so setiap pembelian album akan dikira dalam Hanteo chart. Aku punya, beli kat KEDAIKPOPMY Sebelum decide beli kat sini, aku dah bandingkan harga dgn acc lain and KKM paling murah! Ada lagi satu IG ni pun jual harga murah jgk tapi lupa dah apa nama acc tu. Nah, belanja skit. hehe


Harga termasuk GST + postage : RM63 shj (SM). Disebabkan aku ni 1st press so aku dapat poster XD 1st press ni kiranya early bird la, biasanya hanya 1st & 2nd press je dapat poster, sbb limited. Nampak cantik, takrenyuk pun kan poster tu. Sebenarnya, nanti korang akan diberi pilihan cara nak pack poster sama ada nak letak dalam tube ataupun tak nak. Kalau dalam tube, camtu lah rupanya cantik suci takde kedut. Kalau takletak dalam tube, nanti poster tu akan dilipat. Takcantik la. Nakcantik, korang kena tambah RM5. Masa album ni sampai, aku takde kat rumah. Ibu pun tanya,

"awak beli apa ni siap dengan batang paip. Pastu ada buku lagi."

haha Kau nakjawab apa? Aku senang je, cakap "adala..." So dia taktanya lagi. Takkesah la batang paip pun, asalkan sampai dalam keadaan baik. Cara nak order, boleh je pergi website KKM then usha barang yang korang nak then isi form. Senang jer. Dah isi, settle kan payment lagi 3 minggu dapat la barang korang tu. Kalau nak cepat sampai, boleh order kat KPOPTOWN / YESASIA. Kebanyakkan seller kat IG, dorang guna sistem batch. Tu yang jadi lambat skit. So, kena alert la bila batch tutup and next batch akan buka.


Harga album: RM63 (inc GST + postage) + RM5 (tube)
Total Harga: RM68 shj.

Ni contoh gambar dalam photo book. Nak tunjuk semua, kena buat part 2 la. Tapi macam melebih plak nak cerita pasal album je pun sampai part 2 bagai HAHA. So itula ceritanya. Yang pasti, both album dengan poster sampai dalam keadaan baik. Album tu pun dah siap packing dengan plastic so
in Sha Allah takde cacat. Okay, enjoy cuci poket.
Till then.







Fesyen Hijab Moden

No comments:
Berbeza dengan masa dahulu, hijab fashion bukan lah sesuatu yang popular di mata dunia. Namun kini, fesyen hijab moden mendapat perhatian daripada seluruh pelusuk dunia. Oleh kerana hijab dikaitkan dengan pemakaian yang sederhana, ia dianggap sebagai kurang trendy atau stylish. Sekarang, fesyen hijab semakin diminati ramai. Walaupun dengan pemakaian yang sederhana, para Muslimah kini masih dapat tampil dengan gaya yang trendy. Mari kita lihat contoh-contoh yang ada.


Gaya sebegini amat sesuai untuk cuaca yang panas, kering dan kadang kala sering hujan seperti di Malaysia. Pakaian tidak terlalu ketat dan sangat stylish untuk diapakai setiap hari. Mahu curi style ini? Senang sahaja. Cari hijab fashion style yang sesuai dengan diri anda kemudian pilih seluar yang jenis longgar seperti harem pants atau wide legged pants. Untuk baju, anda boleh pilih blaus Muslimah dan kalau berlengan pendek, tambah saja cardigan. Mudah sahaja kan?


Mahu kelihatan lebih anggun dan bergaya seperti hijabista? Anda boleh memilih untuk menggayakan maxi skirt bersama blaus labuh seperti contoh ini. Untuk mereka yang mahukan jenis hijab yang lebih menutupi, boleh sahaja pilih fesyen hijab yang anda lebih selesa untuk digayakan bersama pakaian anda. Kerana anda memakai maxi skirt untuk gaya ini, lebih baik pakai pumps heels atau heel wedges supaya tampak lebih tinggi dan berkeyakinan.


Seperti yang anda lihat di dalam gambar contoh ini, siapa cakap Muslimah tak boleh pakai gaun? Maxi dress seperti ini sangat glam dan kalau anda ada acara untuk dikunjungi, boleh la beli maxi dress jenis klasik sebegini. Pastikan fesyen hijab anda simple tanpa banyak hiasan atau liltan supaya maxi dress akan tampak lebih elegan. Boleh digayakan bersama kasut tumit tinggi untuk acara penting tapi untuk hari lain, boleh saja pakai sneakers untuk gaya hijabista.

Jadi anda suka tak fesyen hijab moden ini? Kalau suka boleh la cuba sekarang dan anda boleh saja tukar sedikit mengikut cita rasa. Macam resepi makanan! Boleh campur aduk mengikut kesesuaian diri. Okay, itu saja untuk hari ini.




Nak Berubah Tapi Malu

No comments:
Assalamualaikum,
Tetiba nak post balik entry ni sebab bagi aku, cerita ni sangat dekat dengan aku dan memang berlaku dalam kalangan orang kita. Berubah. Apa yang berubah? Berubah kearah yang lebih baik. Nak berubah, taksemestinya kena drastik. Perlahan-lahan kita daki, lama-lama sampai jugak di destinasi.


Bercerita melalui pengalaman, aku ada kenal seorang hamba Allah ni. Takperlu mention dia ni siapa. Since 1st day kat hostel sampailah dah hampir 2 minggu kat sana jarang aku nampak dia solat. Nak kata datang bulan, takkan subuh datang bulan, time Asar dah boleh solat. Pastu time maghrib datang bulan lagi tapi Isyak eh dah boleh solat. Konfius jugak aku. hahaha Takpe, aku perati jelah dulu nak tegur pun masa tu takrapat lagi dengan dia. Dalam hati wondering jugak orang lain takperasan ke, ataupun aku sorang je yang jenis suka cari kesalahan orang? huhu

Jodoh kitaorang panjang sampai sekarang still together. Maksud aku still keep in touch laa. hihi Tapi, solat dia still sama. Kejap on, kejap off. Terdetik jugak nak tanya, tapi terasa diri ni macam taklayak nak tegur sebab aku tahu, aku solat pun bukannya awal waktu sangat. Pernah sekali je dia solat dengan aku bila kat kampus, time tu ada kelas sampai petang so Zohor mmg kena solat kat kampus. Lepas pada tu, time aku pergi surau dia takde. Eh, datang bulan lagi ke? Lepas pada tu, mmg dia tak ikut aku solat sedangkan aku tahu minggu lepas baru datang bulan.

Observe punya observe sampai sekarang solat dia macam tu lagi tapi much better, alhamdulillah. Kadang-kadang, aku saja je solat depan dia, time borak-borak aku cakap, "korang main la dulu, nak solat jap." Kalau keluar pergi shopping pun sama, "lepas ni, pergi surau jap nak solat." Dia angguk je takdelah marah hape. Sekarang pun, kalau kat kampus aku ajak dia solat sekali. Tapi, aku dapat rasa yang dia sebenarnya nak berubah tapi malu. Lepas solat pun cepat-cepat dia kemas sejadah. Wallahualam. Semoga dia cepat sedar dan terus istiqamah untuk berubah.

Ada jugak hamba Allah yang aku kenal ni, yang solatnya off sentiasa. Memang takpernah nampak dia solat, even kat kampus pun sama. Tapi, haritu alhamdulillah solat dia dah makin terjaga. Terkejut jugak aku keluar bilik je nampak dia atas sejadah tengah solat, dalam hati happy sangat untuk dia. Time subuh pun dengar alarm dia. hehehe Mestilah happy untuk kawan kita ye idok? XD

Nak berubah tapi malu. Samalah macam aku. Since tahun lepas aku biasakan untuk pakai sock. Awkward giler dengan housemate sebab mana pernah nak keluar beli makanan pun aku pakai sock. Tapi, buat taktahu je dorang bukannya cakap apa tapi nampak laa dorang pandang pelik je hihihi Nak berubah takperlu malu. Mula-mula kan, biasalah tu tapi lama-lama kita pulak jadik takbiasa sebab selama ni mmg macam tu.
Till then.