Ada Apa Dengan MUET? : Result

2 comments:
Assalamualaikum.
Khamis lepas, result MUET sesi November 2016 dah keluar. Konon aku nak buat lupa, taknak check. Tapi masa hari khamis tu bangun je terus check. Mmg iRedha dah sbb aku jangka dapat band 2 je. Sebabnya, masa test writing haritu aku taksempat jawab sampai habis T.T Okay nanti nak cerita. Tapi, alhamdulillah ada rezeki untuk dpat result mcm ni:


Ada yang takcheck lagi ke? Sanggup tunggu result smpai rumah? haha Kalau aku, mmg takboleh la sebab jenis curious tahap kucing! Nak check boleh ke link:

http://webmpm.mpm.edu.my/muet_result/LoginFrm.aspx

Masa nak check ni kan, cuak hanya Allah je tahu sebabnya masa writing test aku taksempat jawab, reading test pun banyak tembak, speaking pun macam hampehh je sebab takbanyak bercakap sangat masa group discussion, cuma listening test je yang aku confident sikit. Walaupun hakikatnya, dalam 4 test ni, aku paling takut listening sebab yelah aku ni pun telinga sound trouble jugak =.=

Speaking Test: 19.10
Listening, Writing, Reading Test: 5.11

Masa speaking test, aku takcall ibu pun cakap esok ada MUET sebab masa tu dah pukul 11 lebih, confirm ibu dah tidur. Tapi, masa listening, writing & reading test aku call. Mintak ibu doakan dah permudahkan urusan aku untuk jawab test ni. Tapi, macam-macam pulak yang terjadi:

1. Slip MUET aku terlupa bawak (nasib I/C bawak. Tapi rasanya masa speaking WAJIB kena bwk)
2. Taksempat jawab sampai habis utk writing test (frust menonggeng doe)
3. Termenung banyak sangat masa reading test (tp serius taksempat!)


Result untuk reading test aku terkejut jugaklah. Sedangkan masa jawab haritu, banyak tembak. Kalau jawab pun takconfident dengan jawapan tu sebab susah giler! English yang high level punya, perkataan yang selama ni 1st time baru jumpa pun ada. Serius taktipu. Bukan nak galakkan korang tembak, tapi nak cakap susah je hihi Masa pun takcukup. Bagi yang nak ambik MUET sesi Mac ni, buat yang terbaik tau! Kalau ambik kat sekolah, senang skit nak dapat band tinggi, kalau ambik dengan universiti ni macam susah sikit la.

Preparation untuk MUET ni, korang focus untuk speaking je. Buat latihan past year question sebab soalan mmg style sama je. Untuk lagi 3 test tu, just focus masa nak jawab test. Buat yg terbaik and don't spend too much time at section A (writing test) sebab Section B lagi banyak markah. Kesimpulannya, jangan bersangka buruk. Kita dah berusaha, in Sha Allah hasilnya setimpal dengan usaha kita. Tapi, kalau dapat sebaliknya takbermakna kita takpadai, takhabis usaha tapi sebabnya mungkin itu yang terbaik untuk kita sebab Allah adalah sebaik baik perancang DAN jangan lupa call mak ayah mintak permudahkan.
Have faith in Allah :)