Habis Duit Kat Makanan Takpe

1 comment:
Assalamualaikum.
Week11 -- Dah biasa since kecik memang jenis bab makanan, memilih. Bila dah berdikari takde orang nak masakkan bila balik class... bila sakit.. bila bosan sangat dengan makanan luar... terus jadi homesick. Rindu nak makan masakan ibu. Tapi, bila balik rumah diet je memanjang. Pernah and memang selalu sampai 5 hari aku takmakan nasi. Bukan sebab protes, tapi sebab 'nikmat' dapat stay kat rumah lagi best sampai lapar pun takterasa. hihihi

Dah duduk rumah sewa, tiap-tiap hari makan masakan luar. Sem ni, takpernah lagi masak sendiri. Dulu ada jugak beli beras stok time hujung minggu (nasi putih, kicap dengan telur je pun) Sekarang dengan assignment bertimbung macam ni, nak masak pun dah malas. Kat sini, takguna dapur gas, guna dapur elektrik. Maggi yang hanya 3 minit boleh siap tu pun dah jadi 13 minit. The struggle guna dapur elektrik is, lambat panas... lambat panas... lambat panas.. Pastu, kena tunggu giliran. Bayangkan 1 dapur nak kongsi 10 orang, but not at the same time lah XD


Jenis memilih, so susah skit. Aku ingatkan aku sorang jer yang jenis memilih macam ni. Majoriti perempuan macam tu kot. Rasanya kalau lelaki, mmg takkesah hari-hari makan lauk sama, ke bukan? Percaya ataupun tak, soalan yang paling susah nak jawab bila kawan tanya,

"nanti nak makan apa?"
"makan kat mana?"

then, jawapan untuk setiap soalan tetap sama,

"taktahu."
"entahlah! Bosan dah makan makanan yang sama. Nak balik*homesick!!!!!"
"emmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm"

Last-last, suggestion bukan main banyak tapi kedai yang sama jugak kau pergi! haha Aku kalau taktahu nak makan apa, konon mintak buku menu. Bila belek depan-belakang, baca satu-satu, perhati setiap menu last-last... "kak, nasi goreng USA satu."



Nasib jugak laa sekarang ni Line Clear berdekatan je dengan rumah. Hari-hari jugak bau kari mamak. Harga pun murah. Nasi putih + Ayam goreng = RM5 Jimat pun jimat. Sedap pun sedap.

Susahkan, kalau macam ni. Sekarang ni lagi lah sampai final aku takbalik sebab study week 4 hari je. ==' Sebulan lebih lagi kena bertahan makan masakan orang sini T^T Sebab tu, aku takkisah sangat kalau duit habis kat makanan. Sebab, makan kan satu kepuasan. Stress je makan. KFC, Chicken Chop, Burger King, Boat Noodle, DipNDip, Papa John, Ramly, Shihlin, ... Memang kena variety. Tapi, papepun ramen tetap win! XD hehe Tak bersyukur tu, takpernah laaa. Alhamdulillah dengan rezeki yg ada. Cuma selalu sangat taktahu nak makan apa. Kalau kat rumah lain laa. Kat sini, is totally different dengan Terengganu. Lamanya dokmakang kepok lekor T^T
till then.







Boat Noodle Dah Takmacam Dulu

6 comments:
Assalamualaikum,
Sekarang dah week 8 tinggal 6 minggu lagi sebelum final. Pastu, the end untuk semester4. Sembreak then, semester5. Serius macam takcayer je.

So, cara nak 'belanja' diri sendiri ialah dengan makan best-best dan SHOPIIIIIIIIIING!!!!!! Port shoping since shortsem taklain takbukan, TS (times square) Habis class DB lepak jap kat foodcourt Quill then baru gerak. Time lepak tu, kitaorg main, Monopoly Deal.


Lunch kat Boat Noodle. Still kena tunggu turn sebab Boat Noodle takpernah, takfull house. Dalam 10 minit alhamdulillah dapat tempat. Last pergi akhir tahun lepas lupa bulan berapa. Sekarang Boat Noodle dah takmacam dulu. Ada lah skit perubahan berbanding dulu. Yang penting, harga untuk satu bowl noodle tetap sama, RM 1.90 Dulu aku ada jugak cerita pasal Boat Noodle ni, nak baca :

cerita 1: http://anies-msletoes.blogspot.my/2015/03/boat-noodle-times-square.html
cerita 2: http://anies-msletoes.blogspot.my/2015/10/boat-noodle-lagi.html

1. Boleh Tampung Ramai Customer Dahh

Sebelum ni, Boat Noodle ambik 2 lot je. Kalau untuk kedai jual baju, gadget dikira besar dah tapi untuk kedai makan, memang padat jadinya. Tambah pulak Boat Noodle kan mmg dah ramai yang kenal, so at one time mmg akan ramai customer. Kesian... dah laa perut lapar, pastu kena tunggu turn lagi... kalau nasib baik, ada jugak laa kekosongan meja. So, sekarang dah ada 3 lot. Kiranya lagi besar dari sebelum ni. Dalam 10-15 minit, in sha Allah dah boleh dapat seat. Cuma bila customer lagi ramai, so service dah jadi lambat skit dari dulu. Takpe, korang borak-borak laa dulu bila rancak tu taksedar pape pun XD


Kalau tengok gambar yang pertama, dulu size Boat Noodle hanya sampai ada tulisan "Boat Noodle" yang kat dinding hitam tu je. Serius sempit sangat. Sekarang dah ambik lot baru so, lagi ramai boleh masuk. Kerusi pun ada dah upgrade. Macam kerusi masa sekolah rendah dulu.. huhu tetiba rindu T^T

2. Kuah Rasa Berlemak Sikit(?)

Okey part ni aku taksure jugak sebenarnya... hahaha Sebabnya dulu kuah noodle rasa lain skit, warna pun lagi merah. Sekarang warna macam pudar skit... then rasa pun berbeza dari sebelum ni. Tapi taktahu lah kan maybe sebab lama aku dah takdatang sini. Lagi satu, dulu semua pekerja orang Thailand, sekarang Bangla dengan local. Maybe sebb tu rasanya dah berubah(?)


3. Menu Baru!

Time tengah makan, ternampak menu baru. Jadinya teringin lah nak rasa. Asilah pun cakap mmg best. Roti lembut sangat, nama pun steam kan.. Sengkaya dia best. Jjang! Manis, berlemak.. Kalau nak hilangkan rasa pedas, sesuai sangat order sengkaya ni. Kitaorang kongsi 3. Kalau sorang satu, mmg takhabis laa. Dah laa dapat meja kecik! Stall concept kan ..

Sengkaya Steam Bread (RM6.90)


Total untuk 14 mangkuk termasuk air, tax RM57.10 Dah isi perut maka untuk hilangkan segala stress (walapun baru lepas sembreak) kitaorg gerak pergi level 3 untuk main bowling. Then shopping, shopping, shopping sampai puas! hahaha XD 
Till then.