Done FYP!

No comments:
Assaalamualaikum.
Rabu lepas merupakan presentation day untuk Dip in Multimedia student batch June 2014. FYP ni 'harganya' 6 credit hour. So, the struggle is real! Sem lepas FYP1, sem ni FYP2. Alhamdullilah semua berjalan dengan baik. For the 1st time, I'm wearing a business suit. huhu


Presentation start pukul 10 tapi pukul 8:30 dah kena ada kat kampus. Kalau dulu tempatnya kat lobby kampus, tapi disebabkan batch kali ni student DIM 150++ orang, so terpaksa buat kat level class; level 11 & level 12. Aku dapat level 11. Pagi tu cuak sangat-sangat weyhhh! Each group akan dapat 2 orang accessor untuk evaluate project kitaorg. Dan berkemungkinan besar, dorang datang asing-asing. Maksudnya kitaorg kena present 2 kali! =='

Tunggu punye tunggu sampai nak sarapan pun takde selera. Pukul 12 accessor tak datang pun lagi. Sempat la jgk borak kosong ngn member group lain. At last, 1st accessor datang pukul 1 lebih macam tu kot. Mula-mula terangkan poster. Bt projek pasal apa blah.. blaaa.. then proceed dengan application. Alhamdulillah takde error. Tu lah hasil 3 tahun belajar perkakas adobe semua tu. Sekarang tengah tunggu supervisor approved kan report, then boleh hantar kat accessor. Then, done. Hah! Tahu tak, berapa kos satu poster tu? Ce teka ce teka..

Sebenarnya tu poster kedua yang kitaorang print T.T Kitaorg ingat print poster ni lama. Ada kedai printing ni cakap ambik masa sampai sehari, padahal kedai dia je ==' Ada je yang 15 minit dah siap. Kitaorang ingat taksempatlah nak print sebab Isnin lepas kan cuti, Rabu dah kena present. Selasa baru nak mintak approval supervisor pasal poster. Kan ada jugak yang print atas kertas A4 je. hihi Untuk 2nd time, kitaorg print kat Wisma Sentral, berhadapan dgn Avenue K. Rupanya, berlambak kedai printing kat sana, nak habis belajar baru tahu tempat ni. Kalau Low Yat gedung gadget, Wisma ni kiranya syurga printing la.


Kos print poster,

1st print = RM45 termasuk GST bagai (area Kg. Baru)
2nd print = RM42 (Print & Go, Wisma Sentral)

Kalau nak print poster ke.. buku ke.. yg berkaitan dgn printing ni boleh la buat lawatan kat Wisma Sentral sbb mmg banyak kedai. Yg jadi mahalnya sebab kitaorg kena tampal poster tu atas foam board. Kira lah sendiri berapa hengget duit habis, tu baru poster. Tadi kawan aku ada print report yang kena bg kat accessor, total RM124++ Nanti, kena hot stamp pulak. Pastu, dah laa takleh claim ==' Adalah agaknya dalam RM100++ sorg. Haha, lepas ni jangan ada yg makan kertas dah la. Sebab print report je pun dah lebiih kurang harga makan untuk seminggu XD

Sesiapa yg belum FYP lg tu, sediakan duit jelah. Nak jimat, bawak printer sendiri, guna kertas sendiri takyah print kat kedai. Kat sini, print black and white pun ada yang ambik RM0.50 satu kertas. Mana tak kaya weyh jadi tauke kedai printing kat KL ni. Mohon lepas ni, sape yang berminat nak cari side income get ready printer, kertas A4 ngn ink je. Pastu jual la murah sikit, confirm ramai beratur kat hang nanti! haha Nak sambung siapkan assignment lain plak.
Till then.








Bila Mood Sway Datang

No comments:
Assalamuaikum.
Kalau tengok drama korea kan.. takpun Running man mesti terliur setiap kali tengok makanan dorang. Since belajar sini, 1st time aku merasa ramen. Pastu dah addicted sampai maggie kari tu buat taknampak je ahaha 1st makanan yang aku order kat restoran korea ialah set Ramen cheese (?) ntahh lupa apa nama, kat Dubu Dubu. Standard price dalam RM15++ Memang takberbaloi sebab masa tu takde angin takde ribut, tetiba nak makan makanan korea padahal ramen buat sendiri kat rumah lg sedap!

Baru-baru ni, dapatlah merasa makan tteokbokki kat Myeongdong Station, Sunway Putra Mall. Sederet ngan Boat Noodle je pun. haha Haritu pergi takperasan. Kedainya kecik je. Harga boleh laa tak mahal sangat. Kali ni nak makan nasi. Tapi yang ni nampak sedap. Nah, tatap laa gambar kat bawah. Tteobokki taksempat nak snap sebab lapar sangat hehe


Dalam gambar kat atas ni, apa yang aku boleh telan cuma nasi + ayam + salad, tteobokki dengan ikan bilis. Yang lain semua nak cantikkan gambar je hihi Sup tu boleh laa takrasa apa pun. Kimchi mmg takleh telan taktahu kenapa tapi nampak sedap T.T Air pulak rasanya mmg plain giler giler. Green tea kalau taksilap. Kalaulah boleh pilih antara mineral water ngn grean tea, mmg aku pilih air mineral la. Kuantiti nasi dalam mangkuk tu memang melebihi kapasiti perut aku so takhabis jugak skit walaupun waktu ni lapar giler. Mianhae.


Seterusnya kat atas ni set makanan korea jugak. Price dalam RM15++ sebab ada student discount. Bagi aku berbaloi jugak la sebab dapat banyak side dish. Harga pulak dah termasuk air. Tu pun nasi aku takhabis jugak hehe Tapi kat sini, kimchi aku boleh telan plak ==' Tulah bila mood sway datang. Kejap boleh telan, kejap tak. Paling best side dish ayam ngn daging. Tteobokki pun okey jugak, rasa manis manis camtu. Tapi kena makan bila panas, kalau sejuk terus jadi liat. Susah nak telan. Air boleh pilih, ada dalam 4 choice. Kalau nak add on menu lain pun boleh. Location kat Bangi, apa ntah nama kedai ni hihi Sorry la, ni cerita bulan 9 haritu, dah nak masuk 3 bulan punyer cerita kot. Kedai ni baru je bukak dalam tahun ni.

Next pit stop sepatutnya Hangbin tapi assignment banyak giler nak kena submit minggu ni T.T so kena postponed dulu. Haishhh, baru lepas FYP ingatkan boleh laa rileks sikit tapi report lg nak kena hantar, hadoii yelah last sem.
Till then.


Musim FYP

No comments:
Assalamualaikum,
WEEK10-- Lamanya tuan blog ni menyepi bukan sebab bawa diri, tapi cuba menenangkan diri. Minggu depan dah nak present FYP! Cuak nya Ya Allah.


Macam-macam dugaan ada. Nanti-nanti lah kita cerita. Assignment pun dah beratur, semua nak dalam waktu yang sama pulak tu T.T Dah last sem. Next sem, kena praktikal pulak. Wish me all the best guys. Mohon dipermudahkan segala urusan untuk last sem ni. Taknak kena repeat subj huhu Kenapa? Alaa, nanti lah yer ada masa kita cerita. FYP dah memanggil-manggil kalau tak menyahut mahu cari penyakit! Nah, hadiah preview FYP, sekeping jer. Kalau rajin nanti I tunjuk XD
Till then.

Suasana Exam Di Alam Universiti

No comments:
Assalamualaikum.
Hari ni nak bukak cerita pasal pengalaman exam di alam universiti. Apa perbezaan yang ketara dan apa perkara yang korang takpernah rasa masa time skolah dulu. Alhamdulillah, aku dah berjaya menempuh 4 semester dan sekarang baru masuk sem 5. So, untuk perkongsian kepada adik-adik yang baru jejakkan kaki kat alam universiti kan.. So meh baca entry ni. Macam-macam 'akak' nak cerita. Believe it or not, believe it jelahh. XD


Sistem exam kat universiti ni aku taksure IPTA dengan IPTS sama ke tak. Aku penuntut IPTS so, utuk IPTA aku taksure sistem macam mana. Ad mid term ke, semua tu. Sepanjang empat semester ni, takde lagi aku kena hadap mid-term exam ke hape. Cuma ada final exam. Final exam 50% markah akan diambil kira pastu dicampur dgn markah course work; assignment, final project. Result ni lah yang akan bagi korang punya markah GPA dan CGPA.


1. Habis Jawab Boleh Terus Keluar

Kalau exam biasa-biasa masa sekolah dulu, kita memamg takdibenarkan keluar kelas/dewan kan even dah siap jawab kecuali exam-exam besar macam SPM/PMR/STPM. So dekat sini, memang pelajar dibenarkan keluar awal tapi adalah masa yang dibenarkan. Bukan sepanjang dua jam exam tu, korang boleh keluar sesuka hati je. Contohnya, setengah jam awal sampailah sebelum setengah jam terakhir korang dibenarkan keluar. Kata kanlah exam korang habis jam 4 petang. Sepanjang 2 petang sampailah 3.30 petang korang boleh keluar dewan kalau dah habis jawab. Tapi, setengah jam terakhir korang takdibenarkan keluar. Kenapa? Aku pun dah lupa sbbnya ==, hehe Sorry

So, takdelah korang ternganga tunggu waktu exam habis. Tarik kerusi kawan depan ke, lastik dgn getah cikgu yang jaga korang ke, pinjam buku doraemon, pokemon, naruto, detektif conan dengan kawan sebelah ke.. Cuma nak gitahu, korang takleh tidur. TAK BOLEH TIDUR yer masa exam. Nnt lecturer ketuk korg punya meja pastu bebel sepuluh harakat. Kat sini dah takde okey cikgu-cikgu yang berhati mulia, baik hati mcm kt sekolah dulu. Kat sini, kalau dorg rasa nak buat announcement satu dewan biar semua org tahu korg tidur pun dorg boleh buat tau. So, silalah rindu cikgu sekolah korang yang baik hati masa exam dulu tu.hehehe


2. Takut Keluar Lambat

Ni satu perangai yang aku sendiri takfaham dengan budak-budak kampus aku. Dorang takut keluar lambat dari bilik/dewan exam. Dorang takut terdiri drpd 10 budak terakhir tingglkn bilik exam. Aku serius takfahm sampai skrg. Aku terfikir jgk laah kan, sama ada dorg ni mmg budak pandai, sampaikn sejam je jawab exam ataupun aku ni kategori kurang pandai, lembab dpt jawapan, menulis tahap siput berbanding dorg. Sorry to say. Aku bukan pandang rendah kat dorg yang keluar awal ni sbb ada sesetengah daripad dorg ni mmg budak pandai yg dalam class active je tanya lecturer soalan. Cuma, sebahagian drpd dorang tu ....

Aku pernah tanya dgn salah seorang kawan aku yg keluar awal,

"kenapa keluar awal sangat? Soalan tadi mmg senang ke?"

Jawapan dia tahu apa,

"alaa malas dah nak fikir jawapan apa tadi. Fikir pun takdapt jugak. Daripad renung soalan tu lama-lama, baik aku takjawab pastu keluar dewan. Duduk dlm dewan tu pun stress jgk. Bila nk dpt result nanti, iRedha jelah. hihi"

Agak-agak respon apa aku nak bg? Speechless.


3. Sorang Keluar, 2, 3, 5, 8, 10 Orang Ikut Dari Belakang

Dan ini satu lagi 'trend' kat sini. Bila exam contoh laa dah sejam 10 minit berlalu, tetiba si A angkat tangan. Bukan nak mintak paper lebih tapi nak submit paper. So, si A ni pun kemas-kemas laa barang pastu bangun. Kalau exam, sesiapa je yg bangun mmg akan jadi tumpuan satu dewan. Bangun nak pergi toilet ke, bangun nak submit paper ke. Mmg jadi tumpuan. So, bila si A ni dah keluar, maka adalah yang ikut jejak si A. Mula-mula 2 orang pastu. Kanan, kiri, belakang, depan yg bangun. Terfikir jgk aku apalah yg dorg jawab sbb aku baru siap tulis soalan ==' Bdk U skrg mmg pandai2 kot


4. ID Card, Exam Slip Peneman Di Kala Exam

2-3 hari sebelum exam, nanti akan adalah announcement yg suruh student ambil exam slip kat level 3. Pastu kena beratur panjang-panjang sampai pintu lif. Alhamdulillah, start sem2 dorg dah selaraskan sistem. Exam slip kena print sendiri dan WAJIB bawa sepnjang exam. Kalau exam 5 hari, 5 hari tu wajib bawa exam slip dan juga ID card. ID card ni korang akn dapt bila 2-3 minggu selepas daftar. So, terbuktilah korang ni mahasiswa/mahasiswi. Kawan aku pernah tertinggal exam slip kat hostel so, mmg terpaksa balik semula hostel dah ambik slip. Kalau tak, mmg takboleh jawab exam.


5. Pergi Toilet, Tak Keseorangan

Pergi toilet better sebelum exam start. Selesaikan segala urusan besar, kecik korang dulu sebab nanti bila dah exam, mula lah semua nak pergi toilet. Miit is single building. Mmg taksama dgn kampus Uni yg lain. Semakin tinggi korang 'mendaki' semakin rendah suhu aircond tau. So, mmg take turn laah bila tetiba rasa nak terkucil. hehe Sebab 1 person at 1 time only allowed. Bila nk pergi toilet tu pulak, akan ada sorg lecturer yg bertugas follow korg. Dorang nak make sure korg takbukak phone ke, tengok nota ke.. Tapi bila dah masuk toilet tu, dorg takmasuk sekali lah. Setakat tunggu kat luar je. Kalau masuk kan jd kes lain plak.


6. Kepala Keluar, Badan Dan Ekor Pun Ikut

Berbeza situasi dengan yang nombor 3 ialah, kepala, ekor dan badan sehati sejiwa. Maksudnya? Bila masuk Uni korang mesti ada kan BFF, geng lepak, geng berpisahtiada, geng sehatisejiwa, geng warungkopipakabu. Apa yang aku maksudkan ialah, katakanlah si A, si B, si C dengan si D ni geng berpisahtiada. So, bila si B siap jawab pastu kemas-kemas barang nak keluar dewan, si A, C dengan D akan kemas barang jugak. Bila si B dah bg signal macam tu. si ekor dan si badan (si A, C, D) pun follow sekali lah.

Aku pernah tau duduk sebelah si Rara bukan nama sebenar. Aku pandang lah jgk dia sebab dari 1st start exam dia macam gelisah je. Pastu tukar posisi duduk. Sekejap bersila, sekejap tongkat dagu. Aku "terpandang" paper dia.Terpandang okeyh hehe Terpandang paper dia, mmg byk lg soalan tak jawab. Tapi, bila Bobo bukan nama sebenar bangun nak submit kertas. Aku pun nampak lah drpd pandangan sisi aku yg si Rara tu dah kemas-kemas pen, eraser, paper nak submit jugak. Untuk pgtahuan korag, Rara dan Bobo adalah BFF. So, apa yg namanya BFF tu sampaikn snggup ikut kawn yg dah siap even kita sendiri byk lgi takjawb. Moral is, Rara mudah putus asa. Bila dia takdpt jwb soalan, dia akan termenung smpai boleh tembus kertas soalan. Kalau takdpt jawab jgk, dia fikir better dia ikut Bobo sebab, "kita kan BFF. Best Friend Forever"

Tadaaa. Dah rasanya tu je kot perangan budak kampus aku. Ada lagi ni yg terpendam dalam hati tapi entry dah cukup nak bagi korang gambaran suasana exam di alam universiti. Bukan nak burukkan kampus sendiri, tapi aku nak gtahu yang "trend" yg macam no 2,3 dan 6 tu tak sepatutny berlaku. Kan masing-masing dah umur 18 keatas, rasanya dah cukup "dewasa" nak fikir mana yg betul dan tak.



Sebab tu lah ramai orang cakap, cari kwan yg betul-betul boleh kita jadikan kawan kat universiti nanti. Sebab kat sini, takada dh cikgu yang selalu berleter seguni untuk korang, ustazah yg selalu bukak takzirah seblum start class. Yg ad cuma diri yg korg dh persiapkan sebelum masuk uni. Better prepare betul-betul sbb taksemua insan yg kita anggap kawn, ialah kawan yg kita sangkakan.

So disebbkan entry ni terlampau panjang. Mmg panjang pun. Harap takdelah yang tertidur masa baca erk. hehe Tq sudi baca.
Till then.




Awal Sem Dah Kena!

1 comment:
Assalamualaikum.
The end of cuti semester. Say hi to Semester 5 !!!!! Haritu punyer cerita yang paling nightmare. Nak start kat mana ni? Okey cenggini ceritanya. Aku dgn sorg housemate dr Perak, Jannah decide nak balik rumah sewa awal skit dari yang lain. Maklumlah orang jauh huhu XD Bas aku pukul 10:45 pg, punyer lah sayu nak tinggal rumah ngn ibu tsk tsk. Tapi hati kena sado, last sem ni beb!

tiket checked, beg laptop,
bekalan makanan checked.
In Sha Allah takde yg tertinggal dh.

Pukul 5 lebih alhamdulillah selamat smpai di TBS. and jumpe pun Jannah setelah 4 bulan cuti sem. Kitaorg biasa ambik ERL utk ke KL Sentral. Setakat ni smooth lg perjalanan then sampai lah KL Sentral kitaorg naik monorel sbb nnt senang nk dapat teksi. Dlm monorel tu happy la gelak sakan bercerita itu ini sambil bwk anak-anak (beg baju, beg laptop, hangbag, beg makanan) Tetiba, aku baru teringat pasal kunci rumah. Weyhh kunci rumah. Aku bwk ke tak? *monolog dlm hati

A : "Jannah kunci rumah...."
J : "Hah kenapa dgn kunci rumah?"
A : "kami rasa km takbwk laaa T^T"
J : "Eyyy check dulu. Anis bawk ke tak?"

Punyer la cuak time ni sbb aku 80% yakin mmg takbawk. Lg 20% nak sedapkan hati cakp bwk. haha Aku pun selongkar semua ceruk poket dlm handbag, pun takjumpe. Masa ni, dah tak eksited mcm td. Mahu taknya weyh, sbb Jannah mmg takde kunci rumah. Ibu pulak time tu call tanya ad kt mana. Aku ckplah taksampai lg, dlm train. Padahal masa tu nk confess dh ckp kunci rumah tertinggal. Sampai je Quill, aku selongkar pulak beg baju, beg laptop. Guard kat situ tengok aku dari jauh. Apa nk tolong carikan ke? Pastu decide call ibu. Suruh ibu check beg yg kt rumah. Time ni, takkesah dh kena marah ke hape, cakap je yg suruh check ada ke tak kunci dlm beg tu. Guess what? mmg ada T^T Apa gunanya balik sini awal tapi kunci tertinggal kt rumah????? Masa ni lah baru menyesal sbb semalam aku dh bukak beg tu, tp takcheck detail. Aku decide beg tu nnt suruh ibu bwk bila dtg KL. So, akhirnya mmg kitaorg takde kunci.


Tgk jam dh dekat pukul 7. Kebetulan, housemate ak sorg lg dh ad kat KL. Terus ak call tanya dia ad kt mana.. ckp tertinggal kunci dgn suara sedihhh merayu simpati. Alhamdulillah, time tu dia ad kt area situ situ je. Dipendekkan cerita, bila dh dpt kunci tahan teksi semua taknak berenti ==' Ingat orang taknak bayar ke hape! Tapi alhamdulillah, dpt jgk teksi. Maka sampai rumah pun dalam pukul 9, yg sepatutnya boleh sampai dlm pukul 7 huhu Pasni, mmg kena selalu check kunci rumah. 4 bulan cuti, kunci rumah pun lupa nk bwk. Klo takde housemate aku time tu, jawbny sewa hotel bajet la.
Till then.




Semua Tak Ngaku Habis Tu Sape?

No comments:
Assalamualaikum.
Baru habis baca satu confession ni. Pernah dgr IIUM Confessions? Byk kisah-kisah yg boleh diambil jadi iktibar. Cerita lawak, cerita seram, kisah ala-ala drama pukul 7 pun hado. Yg mana elok, jadikan teladan, yg takelok tu buang jauh jauh. So, tengah baca tu, idea datang maka laju je jari ni nak menaip. Kisah ni mmg cerita betul, taktipu. Berlaku masa semester 3 yg lepas.

Kalau diikutkan dh dekat setahun kot kejadian ni. So, aku ingat ingat lupa. Tarikh, hari pun takingat bila tapi kejadian ni berlaku masa jam 3-4 pagi. Korang boleh teka tak genre ap cerita ni? hehehe


Since sem2 aku sewa rumah sekali ngn roommate yg aku kenal since short sem plus jiran tetangga masa duduk hostel dulu. Semua sekali 10 orang. Rumah kitaorg ad 3 bilik. Rumah jenis apartment so macam mana kitaorg sumbat 10 orang dalam satu rumah? 4 -- 3 -- 3 Untuk master room, aku dgn lagi 3 orang housemate. dan lagi 2 bilik, masing-masing dihuni oleh 3 orang. Cuma housemate aku sorg ni suka tidur kt luar, so bilik paling kecik tu biasanya 2 orang je tidur. Rumah kitaorg semua tidur atas tilam hokeyy. hahaha Takde katil. Mana muat nak sumpat katil bilik pun cinonet je. Tu pun semua almari letak kat ruang tamu. Ruang tamu penuh ngn almari je XD Kalau nk beli double decker pun, kan pakai kipas siling. memang berebut la semua nak katil bawah.

Habis mukadimmah skit pasal pembahagian bilik, back to the story. Malam tu, aku ngn Asilah borak-borak kat ruang makan. Borak pasal hape aku takigt. Kalao taksilap masa tu, aku ngn Asilah jelah yg still kat luar. Lagi 7 orang, semua dlm bilik masing-masing. Yelah time ni dah nak dekat 4 pagi kot. So, sambil borak tu, aku tgk bilik yg dihuni 3 org housemate aku ni lampu taktutup lagi, Aku pun ckp la kat Asilah, "dorg ni taktidur lagi ke?" Pastu kitaorg sambung borak lagi... Tapi aku nak jugak sergah bilik tu. Nak tgk apa yg dorg buat lg time ni.. Tapi aku lupakan je niat tu smpai lah esk pagi. Keesokannya,

aku pun cakap kat dorg, "hamboii, semalam buat ap pukul 3 pagi taktutup lampu lg?"
Salah seorang penghuni bilik: "3 pagi? Kitaorg dh tutup lampu pukul 1:30 dah laa."
Kata penghuni bilik yg sama: "haah. Kitaorg tutup lampu awal kot semalam. Lagipun pukul 4 pagi semua dh tidur. Kenapa?" Aku cakap lagi, "Eleh yeke dh tutup lampu. Semalam Anis ngn Asilah ad kat luar time pukul 3 pagi. Bilik korang terang benderang lagi. Kan Asilah? Ke korg lupe nak tutup"
Asilah pulak cakap, "Tu laa... Anis tanya jgk semalam ap yg korang buat taktidur lagi. Igt nak sergah tapi malas pulak."

Housemate aku yg 2 orang tu tetap jgk dgn pendirian dorg yg menyatakan mmg lampu tutup pukul 1:30 pagi, bukan 3 pagi! Aku tetap taknak mengalah.

Aku pun cakap laa, "habis tu, takkan la lampu handphone korang kot.. Serius terang giler bilik korg."(sbb dorg taktutup rapat pintu bilik) Kalau nak cakap salah tgk, Asilah ad jgk time tu. Cuma bilik dorg tu senyap takde bunyi pape. Time ni laa semua duk pakat keluar teori masing-masing hahaha. Teori yg paling disokong, kot-kot kitaorg kena 'kacau' Mula laa time ni, semua duk keluar cerita seram time tidur ada org kejutkan laa, dgr suara org panggil laaa.. Huiiii, macam-macam la.
Dorg pun cakap la, len kali sergah je bilik tu. Baru tahu sape yg ad dlm bilik. Sampai sekarang, wallahualam still taktahu sape yg bukak lampu bilik dorg.

Ataupun aku ngn Asilah dikaburi oleh something??? Wuuuu seram pulak. Dah la 4 bulan tinggal rumah ni, semalm baru balik. Kemain semalam susah nak tidur. hahaha Menanti kepulangan housemate yg tercinta... Cepat la balik T^T
till then.




Turun Naik Result Sem Lepas

No comments:
Assalamualaikum,
apa yang bakal aku cerita kan nanti takde unsur riak ataupun nak menunjuk yer tapi more kepada berkongsi pengalaman, ye lah aku ni bukanya ada memori yang kuat sangat pun. Lg 3-4 tahun ntah ntah tahun bila aku start diploma pun aku lupa. Maaf la kalau faktor usia ni gak, takleh nak bantu lerr.
4 semester dah  berlalu + 1 short sem. Alhamdulillah 2 kali dapat DL. Masa short sem, takcukup credit hour so, takdapet ler DL. Tapi masa tu DL pun taktahu pebenda. Nasib la housemate aku ni otak semua advance. hehehe

#DL = dean list (GPA 3.5 and above)


[ Short Sem (3.50) & Sem1 (3.33) ] = 2014
[ Sem2 (3.78) & Sem3 (3.44) ] = 2015
[ Sem4 (3.65) ]

Short Sem -- Zaman mula-mula tahu kepentingan coursework, apa itu assignment dan mula berjinak-jinak dengan cuti semester dan study week. Masa ni jugak macam tak ambik port sangat dengan exam. Konon-konon enjoy dulu la life pastu bila study week baru sibuk jadi best student. So, result pun tak tentu la. Kejap naik, kejap turun, kejap insaf, kejap terlebih enjoy pastu taubat balik. XD Lagipun masa short sem, 3 subj je. Naik SEM1 baru ko faham apa itu kehidupan di universiti. Hambekkk! haha Kalo nak cerita lebih, SEM2 adalah zaman yang paling aku rasa diri aku ni sedar diri skit. Mana taknya SEM1 punya result mashaAllah...

SEM1 ni jugak turning point dalam hidup seseorang bila dah masuk U. Sama ada, sem depan kau kena repeat subject ataupun tak. Sama ada kena extend sem ataupun tak. Alhamdulillah setakat ni takde lagi kena repeat tapi pernah la dapat C hehehe Tu salah satu sebab aku kutuk lecturer. Opps! XD Kalo orang tanya, tips nak belajar kat Uni, tips sebelum final, tips nak dapat markah coursework tinggi... Dalam banyak-banyak tips, satu je yang kena ambil berat iaitu, dengan siapa korang berada time tu. Nak senang, sape kawan yg korg reach time exam, time study, time buat coursework.. sebab tu, 1st concern bila masuk Uni adalah cari kawan yang betul-betul sahabat bukannya yang jenis "kawan je".

Mindset dalam kepala, zaman sekolah dah habis. Kalo time sekolah dulu jenis belajar buku takbawak, nota tiru kawan, takminat sains stream ke let it go ~ let it go ~ ~ Anggap je bila dah masuk Uni korg baru je masuk sekolah menengah jadi budk form1 balik. Bina azam baru, nak study betul-betul set lah paling kurang setiap sem CGPA 3.5 and above. Takde yang mustahil awak...

1. Berkawan dengan orang yang kau tengok, boleh jadi kawan time susah dan senang. Kalo, awal-awal dah pandai arah kau buat itu ini.. dah tinggal je dia. Percaya lah time buat groupwork nnt, semua kerja dia bagi kat kau. Tambah pulak kau ni jenis nak melawan takut, berani cakap blkg je (mcm aku) Maka pasrah lah kau dengan perangai Big Boss dia tu sampai kau doa dia lain class dgn kau. LOL Tu pun kalo hajat kau dimakbulkan.

2. Time class bila lecturer start je bukak mulut, get ready nak tulis important point bukannya sibuk nak salin nota kat slide. Biasanya nota tu nnt lecturer upload later. Sebab yang aku perasan, apa yang lecturer duk berleter kt depan tu sebenarnya hint kat korg nnt final exam soklan mcm mana, upcoming quiz ngn test nnt ap yg dia akan mintak.. Kalo nota kau taklawa, takpe. Asalkn boleh baca balik. Time dekat final, bila buat revision baca balik important note yang lecturer ad sebut.

3. Kalo ngatuk dalam class nak buat apa? Salin nota. Ikutla bentuk mcm mind map ke, flowing chart ke, bar chart ke, pie chart ke asalkan tangan kau buat kerja. Salin balik nota yang ada kat slide. Pastu buat la cakap skit ngn kawan sebelah tanya balik dia ap yg lecturer tgh ckp... Kalo aku, kunyah gula-gula takpun pandang je muka lecturer. Tapi kalo jenis ngantuk tahap seminggu taktidur nak buat macam mana kan... hahaha Berdoa jelah lecturer takperasan. Jangan depan dia scroll insta dah. Mahu tak panas dia nnt. Paling kurang pun jgn kurang ajar dah la dgn lecturer. Apapun, dia tengah sampaikn ilmu bt kita.

4. Time groupwork dapat pulak jenis team mate yang buat kerja sambil lewa; asal siap sudah, asal hantar dah laa, asal jenis yang Ya Rabbi mintak dijauhkan ni.. Nak tak nak. Korang kena jugak kerja lebih skit untuk betulkan balik kerja sambil lewa dia tu. Mula-mula, bagitahu leader yang kerja team mate tu takmemuaskan mintak leader gitahu dia tolong betulkan. Tapi kalo dah tahap pemalas kau sendiri lah kena betulkan. Bersabarlah wahai teman... Fikir je yg ni kerja group. Markah bg sama rata so kalo nak dpt result gempak, kerja pun kenalah awesome. Percayalah, coursework lagi mempengaruhi result sem korg than final.

5. Jangan tunggu orang, baru nak study. Biasanya time study week adalah dalam seminggu kan. Tipulah kalau aku cakap kalau aku ni dah 1st day study week dah study hardcore giler-giler. Atleast, kalo nk tunggu mood rajin, mood nak study tu datang paling takpun download la soklan past year, salin nota balik ke.. takpun buat la jadual. Esok nak study apa, kalo ada yang takfaham reach kawan. Kalo boleh nnt sebelum exam korg dah master semua chapter. Tapi, aku tetap selesa dgn study last minute sebenarnya. hhehehe Dah serasi since sekolah kot.


Kurang dari seminggu lagi nak start SEM5. Fuhh FYP pun dah nak start balik. 2 subj programming, may Allah ease everything. Yang penting, kalo nak berjaya pun pastikan niat kena betul. Kalo niat dah awal-awal start sem nak carik boypreng, betulkan niat tu dulu. Boypreng letak tepi dulu. Kejar cita-cita, bahagiakan mak ayah, dah ada kerjaya baru nak fikir nak boypreng bagai. Niat kerana Allah, in sha Allah akan dipermudahkan olehNya.
Till then.












Ada Apa Dengan Semester 4

No comments:
Assalamualaikum.
Sebenarnya dah 2 bulan habis sem4 tapi baru hari ni nak bukak story. In case ada yang wondering lah kan, multimedia ni belajar apa... apa assignment yang kena buat.. so meh aku share. Untuk sem4, 6 subject aku ambil. Takde add-on mana-mana subject. Oh please 6 subject pun dah lebih pada cukup. Tapi yang masuk final 3 subject je XD bahagia betul yang ambik multimedia. haha


1. Final Year Project

Yang lainnya, semester ni kena hadap FYP1 (Final Year Project 1) hasil gabungan 3 subj. Macam seram bunyi nya kan, hahaha FYP kot! Nak cerita lebih details, kitaorg kena pilih antara courseware, mobile application, digital catalog, website, documentary. Then kena cari customer, real customer yer. Bukan suka hati reka je. Contohnya kalau documentary, mmg kena cari orang yang berpengaruh dan memang orang kenal dia tu siapa, macam Tan Sri P.Ramlee, Tun Dr Mahathir, artis ke... Pastu kena sign banyak paper. Part ni leceh sikit sebab kena mintak sign customer. So, better cari customer yang senang nak reach dan deal. Nasiblah customer kitaorg mak Azy so senang nak deal. hihi Dah cari customer, design laa project tu. Then kena hantar progress every week. Pastu, banyak report kena submit. Lukis storyboard laa. Boleh dikatakan, apa yang di belajar masa sem sebelum ni, semuanya di compile-kan masa FYP. Tapi ni baru FYP1, sem5 nanti baru the real FYP.

2. Taksebusy Sem Yang Lepas

Moment bahagia assignment takbanyak hidup terasa indah ni hanya berlaku masa 2 bulan start sem4. Lepas habis je midsem, nahh hambik kau assignment keliling laptop. Masa ni jugak la, merasa 2 hari pernah taktidur. Tidur pun takbukak tilam(rumah kita takde katil). 2 bulan takpergi mana-mana sebab betapa berharganya weekend time tu. Sebab masa tulah takde kelam-kabut pergi kelas, kena hantar assignment ke, mmg ambik peluang untuk berehat. Pernah jgk aku tidur start blik class 3petang, 5 pagi keesokannya baru terjaga. ahhaha housemate semua nak kejutkan pun rasa bersalah sebab aku tidur nyenyak giler.

3. Alkisah Sesat Lagi

Masa sem yang lepas macam-macam alkisah aku cerita. Alkisah tertinggal bas laa, nak refill jd bill la, nah boleh baca kat SINI. Sem ni, alkisah sesat plak. 2 kali pulak tu Ya Rabbi. hahaha Macam mana ni nak travel nanti? T^T Nak baca alkisah sem4 pun boleh baca kat SINI. Taktahu nak kesian ke nak gelak sebab dalam ketawa ada rasa sadis. huhu Tapi best laa! Bila lg nak rasa moment macam ni, kot nanti dah grad semua dah lain haluan. Jumpa pun dah takboleh selalu. Sedih plak. sobs sobs.


4. Takbalik Study Week

Ni kali kedua takbalik time study week. Sem lepas sebab kena denggi kali ni sebab korang bayangkan study week 4 hari jer! 1st paper plak subj programming. 1st paper plak killer subj yang mmg ak nak elak since sem1. Habis je 1st paper, lega giler. Then enjoy sekejap sementara nak set otak tukar kepada subj lain plak. Kali ni skjp je final. Dulu pernah gap sampai 5 hari. Tapi sem4 ni selang sehari je. Taksabar jugak nak habis final pastu sembreak(3month++) tp tak sangka plak dapat berita extend smpai Sept. Kiranya kali ni aku sembreak 4month.... Bukak sem kena hadap 2 subj programming. SubhanAllah... get ready dear self. huhuhu

Dalam turun naik sem4, Alhamdulillah result pun dah keluar. Nak complaint pun takguna jgk sebab yelahh result dah keluar nak oii. Sepanjang 2 tahun belajar, ni lah semester yg paling tough. Takpe, sis sado. Tunggu lah macam mana pulak situasi semester depan.
Till then.







Habis Diploma Nak Buat Apa?

3 comments:
Assalamualaikum,
emmmm kesian pulak blog ni tak berhupdate, tula tuan dia punya tahap malas tu Ya Allah minta dikurangkan lah! XD haha Tapi bila lama sangat terperap kat rumah, baru start rajin nak menaip. Bayangkan cuti midsem aku extand smpai akhir bulan Sept! Heaven betul student Unikl kan? haha Tapi cuti lelama ni takbest jugak, sebab tetiba rindu nak belajar(?) , rindu nak pergi kampus, rindu kat housemate, rindu nak jumpa crush(!) hehehe

Bukak semester baru ni, dah masuk sem5 pastu nanti tinggal satu sem je. Pastu grad. Pastu macam takcaye plak dah nak habis diploma walaupun 3 tahun tu lama sebenarnya. Time cuti panjang ni jugak jadi terfikir nanti bila dah habis diploma nak buat apa? Nak sambung degree ke.. nak kerja dulu ke.. ke nak berhenti belajar dah? Emmm, taktahu. T^T Raya hari tu ada jugak sembang dengan kawan sekolah, dorang pun macam 50-50 sama ada nak sambung belajar ataupun terus kerja. Sebab masing-masing fikir semua benda nak pakai duit. Tak kurang jgak ad yg berangan habis belajar terus nak nikah! hahaha Tu maybe pilihan terakhir aku la kot. too soon for me.


Kalau nak kerja, sijil diploma ni laku ke? Sebab most company pun paling minimal kena ada degree. Tapi bila fikir, takut menyesal pulak sebab taksambung sampai degree. At least degree laa. Cukup lah tu 5 tahun belajar kat Uni, kalau sek men kiranya dah form5 XD Dah kira senior la tu kan.

Takpernah lagi serius talk dengan parents. Dorg ada jugak tanya nnt hbis diploma nak bt apa? Aku cakap nak sambung degree.... kot. Tengok la masuk sem5 ni, mana tahu mentaliti aku dah berubah. Housemate pun cakap dorang macam nak sambung degree pastu hah suka hati lah nak buat apa yg penting sambung degree, tu kata mereka sem lepas laaaa. Taktahu lah kot masuk sem baru ni tetiba ada orang nak hulur kad kawin dah ke, kan? hihi
Till then.



Download & Watch KDrama Kat Sini

1 comment:
Assalamualaikum.
Ada 3 website yang biasa aku download drama. Dramanice, MyAsianTV, SmallenCode. Dulu, aku selalu download kat MyAsianTV, tapi kenapa ntah video selalu broken so aku beralih arah ke Dramanice. Bagi aku, Dramanice mmg paling cepat update drama sekali dengan subs. Thumbs Up! Kalau SmallenCode, ada banyak pilihan tapi video takde subs. Kena extract dulu subs, so ada banyak kerja pulak tapi depends korang lah. Video semua berkualiti up to 1080p.

i. Dramanice
1. Untuk download, 1st click je mana-mana drama yang korang berminat. Contoh, aku pilih
drama Another Miss Oh Episode 9. Click link tu.
##refer kotak merah dan bintang
##click gambar untuk besarkan


2. Lepas dah click link, scroll sampai jumpa button DOWNLOAD



3. Then, pilih la mana-mana resolution yang korang suka. Nak hd ke.. ikut la. Tapi taksemua drama ada banyak jenis resolution. Click salah satu link contoh, 1080p. Pilih kat mana nak simpan file ni. Kalau korang autodownload takpela.


4. Done. Senang je kan?

ii. MyAsianTv
1. Sama je mcm Dramanice. Pilih mana-mana drama yang korang suka. Then click link. Contoh:
##refer kotak merah & bintang
##click gambar untuk besarkan



2. Takyah scroll jauh-jauh, nanti korang akan nampak kotak merah bertulis  DOWNLOAD  Click je kotak merah tu.



3. Scroll bawah sikit then nanti nampak banyak link. Depend nak openload ataupun direct link. Nak senang guna direct link. Click je link tu then pilih nak version yang mana. 



4. Done. Simple jugak kan?


Untuk SmallenCode, just click je mana-mana link. Then scroll sampai jumpa satu kotak yang penuh dengan link. Pilih kat mana korang nak download file tu. Aku biasa pilih MG (mega) sbb senang. Subtitle kena download asing. Kalau taktahu macam mana nak masukkan subtitle dalam video, follow tutorial NI tapi untuk pengguna FLV sahaja. Skip sampai step 7 okey?

Current on going drama yang best untuk korang layan,
1. Another Miss Oh / Another Oh Hae Young
2. Beautiful Gong Shim

Till then.




Alkisah Sesat Dalam Mall

No comments:
Assalamualaikum.
Since belajar kt KL, isu sesat mmg tak akan habis. Bagi sesiapa yang memang ataupun pernah terbaca, dah ada entry pasal 'sesat' sebelum ni. Kali ni sesat dalam mall. Yang lagi 'seram' time tu mall dah tutup. Alkisah bermula,

1hb Mei 2016 - Hari Pekerja so mmg cuti umum satu Malaysia (kan?) Disebabkan dah terlampau bosan jenjalan di KL, kitaorg dah plan untuk jenjalana sampai tengah malam. Satu lagi sebab nak sambut birthday housemate(Tipah) tapi tu nnt cerita next entry. Back to the story, lepas dinner kat Ikea Damansara waktu dalam pukul 10:45 malam. Katanya malam masih muda walaupun dah nak pukul 11 malam kan. Kitarog ingat nak main bowling. So search bowling yang 24 hours. Then, terjumpa lah kat 1 Utama Shopping Center. Kebetulan dah dekat dengan Ikea so mmg terus gerak sana.

<< muka-muka bahagia mangsa yang bakal sesat dalam mall >>

Search wat Waze then follow je. Alhamdulillah selamat sampai tapi time tu kereta banyak dah keluar. Kitarong je baru nak masuk hahaha. Time tu dah 11:15 malam. Takut salah info, kitaorang tanya guard yang ada kat situ. Then dia cakap parking free sebab Hari Pekerja & tempat parking tu tak akan ditutup. Ye laaa, dah la pakai kereta sewa mahunya kitaorg terperangkap dalam tempat parking tu tak ke seram weyh? hhahaha Okey, dah settle pasal tempat parking. Kitaorg tengok pintu nak masuk lift dah kunci, then guard kat situ pun dah nak blahhh. Time tu dah 50-50. Nak balik ataupun nak teruskan je niat nak bowling sgt kan...


Aku dgn Jannah decide kitarog nak pergi tgk dulu. Kalau dah jumpa nnt kitaorg call. So, Azy dgn Asilah stay dalam kereta. Dengan beraninya kitaorg masuk mall tu. Dalam mall tu, jalan je ikut firasat sendiri. Kedai semua dah tutup. Mmg kitaorg je yang berlegar-legar dlm tu. Then jumpa pak guard, dia cakap terus je sampai jumpa bridge. Okey kitaorg teruskan perjalanan walaupun tertanya-tanya, "dalam mall ada bridge ke?" Tetiba rasa macam dah sesat, ada nampak akak ni dah nak kemas-kemas, melayu. So tanya lah dia,

"Akak, nak tanya. Bowling kat mana?"
Akak tu jawab, "eh, kat sini ada bowling ke?"
Aku pun pandang Jannah, Jannah pandang aku. Aku jawab,
" haah adalah.. kot. Akak, bridge kat mana?"
Akak tu cakap, "oh kalau nak ke bridge, straight je nnt belok kiri sampai jumpa elevator."

Lepas jumpa akak tu kitaorg pun dah taktahu nak cakap apa. Mampu gelak je hahahaha Boleh dia tanya balik kat sini ada bowling ke tak XD Dlm perjalanan tu, dah nampk 5-6 orang. Tetiba nampak ramai pulak orang kat situ. Akhirnya, alhamdulillah sampai. Ramai lagi orang kat dalam mall ni sebenarnya. Sebab kat situ ada bowling, karaoke, TGV, GSC, semua entertainment ada kat situ. Then, aku inform kat lg dua orang tu (Asilah, Azy) suruh datang sini. Time ni, baru teringat, Asilah dgn Azy tu dua-dua penakut hahaha Lama jugak kitaorg tunggu. Suara Azy time call pun dah cuak bagai. Rupa-rupanya, 1 Utama Shopping Center ni ada 2 bangunan. Satu bangunan untuk shopping, satu lagi bahagian entertainment. Kitaorg parking kat bahagian shopping. Bayangkan, satu mall tu kitaorang jalan kaki =='


Sampai je, terus main bowling. Satu round je pun. Sebab dah lemah semangat fikir macam mana nak balik ke parking kereta sebab jalan dalam mall dorang dah tutup. Sepatutnya kitaorg parking kat bahagian entertaiment tapi mana lah tahu mall ni ada dua bangunan kan =='. Dalam pukul 1:45 pagi sampai rumah sewa. hahaha Ni lah salah satu pengalaman yang berlaku masa sem4 ni. huhu
Till then.

#rupa-rupanya, "bridge" yang menghubungkan dua bangunan tu. So, nak taknak, mmg kena lalu ikut bridge jugak. Takdelah rupanya macam bridge sangat pun, kiri kanan bangunan kedai jgk =='




Jom Serbu Manhattan Fish Market

2 comments:
Assalamualaikum.
13 May 2016 - Dapat berita daripada housemate. Dia cakap Manhattan Fish Market (MFM) ada buat promo. Rugi taktry katanya. So, habis class DBA terus search google pasal promo ni. Dulu hanya mampu jenguk dari luar je, bila lagi kan nak dapat merasa makan kat MFM. Sebelum lunch hour, kitaorg serbu dulu.


Masa ni 12:10 tengah hari pun dah ramai yang serbu makan. Tapi takde lagi yang beratur. Eksited jugak la kan nak makan kat sini. Yang kelakar, semua order menu yang sama XD Ye laah, harga asal RM18++ tapi kali ni boleh dapat dengan  harga RM6.99 (exclude gst) Sebelum tu, usha laa dulu menu yang lain, kot kot ada yang berkenan. Suasana serius macam pasar. hahaha Bising giler.

Dah siap order, tunggu la sehingga makanan sampai. Masa ni kan hari Jumaat, time orang lelaki sibuk nak solat Jumaat so customer yang ada time tu kebanyakkannya perempuan and chinese.



12:30 tengah hari, dah masuk lunch hour Ya Rabbi mmg ramai yang beratur. Dalam gambar ni takramai lagi. Nak tunggu makanan sampai pun lama jugak dalam 15-20 minit. Tapi boleh faham sebab memang ramai. Semua meja dah penuh. Kalau kitarog pergi time ni, mmg melepas laa nak merasa makan kat sini. Tapi, promo still valid (16 Mei - 18 Mei) Lepas tu maybe dah takde.


Alhamdulillah akhirnya sampai juga. Nampak mmg berselera sangat. In sha Allah kenyang. Tapi last-last aku takeaway jugak hahaha XD Sebab takboleh nak go on. Dari segi rasa, mmg best walaupun aku bukan yang minat fish n chips. Isi ikan ni lembut sangat lebih kurang macam isi ketam. Sayur dgn lemon fresh. Cuma fries ada yang takmasak. Maybe kelam-kabut sebab customer ramai. Pepun, berbaloi untuk harga RM6.99.

Sebenarnya korang boleh jugak pilih jenis ikan. Untuk ikan Dory harga (RM6.99) Ada 2 lagi jenis ikan lain. And kita boleh decide, nak grill ataupun fry. Nnt refer kat bawah. Aku ada ambik side dish. Side dish berbeza-beza. Ada 2 harga. (RM3.90 dgn RM5.90) Depends side dish jugak.

  << pepper mashed potato (RM3.90) & Mac & Cheese (5.90) >>

Untuk mashed potato, bagi aku kat KFC lagi best. Untuk mac & cheese rasa terlampau plain sebab cheese kurang. Kalau cheese banyak mesti lagi besttt!!!! Ni pun aku tak away XD 


Macam yang aku mention, kita boleh pilih jenis ikan and nak fries ataupun grilled. Ada macam-macam jenis lagi side dish. Boleh refer buku menu dorang. Harga berbeza mengikut ikan. Nak lebih penerangan, nnt tanya sendiri pekerja kat MFM yang lebih arif pasal promo ni. Takde limit time tau. Bila-bila masa je korang boleh makan. Tapi valid from 16-18 Mei ni sahaja. Campur gst taksampai RM10 pun. Kecuali korang ada ambil air. hehehe 

Total untuk 4 orang makan termasuk gst ialah RM47.30 sahaja. Mmg berbaloi dan rasa pun sedap. Apa lagi, ajak laaa kawan-kawan pergi serbu MFM lepas ni sebelum prmo habis.
Till then.



DIM Student: Visual Communication

2 comments:
Assalamualaikum.
Sekadar nak berkongsi, just nak share sedikit hasil kerja yang berjaya aku dah rakan seperjuangan (Asilah) siapkan utk subj Visual Communication. Kalau bg someone yg berminat dgn editing, boleh la apply Unikl lepas ni then ambik DIM hehehe Sekarang dh sem4, so subj ni mmg focus on art, photography, advertisement. Kalau nak cerita dari awal sem4, 1st assignment ialah book cover. Theme animal. So, aku just hasilkan 2 je tu pun dah bercampur malas. hahaha Sem ni semangat macam pudar sikit. Buat assignment pun kebanyakkannya last minute =='



<< dua design yang taksempat disiapkan >>

Just untuk perkongsian. Harap takdelah yang ambil design ni then claim cakap hasil kerja sendiri. Sebab aku pun dapat idea design semua ni pun search google, tgk org lain punya design tapi takdelah 100% tiru. Just untuk dapatkan inspiration and idea. 100% edit guna Adobe Photoshop CS6 and semua gambar daripada google.

Next assignment, advertisement poster. Kena cari satu produk then buat ads poster pasal produk tu. Kali ni punya assignment serius merapu. Macam ntah pape jer. hahaha Sebab dah kering sgt dgn idea so aku design laa merapu-merapu then hantar bermacam jenis design kat madam. Harap madam approved laa aku punya idea tu XD


Dan untuk final project, kena buat photo manipulation. Fuhh! Susahnya sbb aku takminat sangat photography yg style macam ni. Kena shoot 20 photo (gmbr sendiri/kawan) then drpd 20 pilih 5. Drpd 5 gambar tadi, manipulated kan pastu pilih 1 yg paling terbaik & kena buat brochure featuring kesemua 5 manipulation poster tadi. Final project kan, so bunyi mcm annoying sikit hahaha XD


Ni sebagian je hasil kerja, ada lagi yang aku taktunjuk. Kita share mana yang boleh je ler. Budak baru belajar, still banyak yang kena improve. Untuk brochure:



The end. Tu je la. Taksempat nak selpie dengan board sebab kelam kabut nak hantar lagi. Pepun, subject ni mmg santai jugak laaa takde pening kepala nak kena hafal banyak benda sebab takde final. 100% coursework, cuma kena kerja lebih tang assignment laa untuk score A. 
Till then.