DIM Student : Assignment Poster

Assalamualaikum.
Sekarang aku dah nak penghujung sem3, 28/12 ni dah final.
Untuk assignment yang melibatkan editing gambar ni, setakat ni ada 2 je. Satu masa sem1 dan satu lagi masa sem2. Sem3 ni takde T^T. Tapi berbeza untuk sem1 dengan sem2, sebab sem1 adalah individu punya kerja, tapi sem2 is group punya kerja.

Kalau korang teringatlah kan(aku sendiri pun lupa) , ada satu entry yang aku ceritakan pasal assignment poster. Hahh yang ni: assignment: model 'company' sendiri

Tu cerita masa sem1. Alaahhh budak baru belajar kan. Dah laa masa ni last minute punya kerja. Mohon jangan ikot perangai takelok ni yer. hahaha So, disebabkan ni kerja individu kan so aku pun hentam jelahh edit sorang-sorang. Yang masalah utama, kena ada diri sendiri dalam poster tu. Hadoi, aku ni bukannya photogenic bagai, so nak cari gambar yang sesuai untuk jadikan poster macam complicated sikit lah. Gambar selfie berlambak laah XD Tapi, kalau untuk poster, gambar yang close-up jenis macam selfie tu kan, takberapa sesuai sebenarnya. Poster kan mesti nampak professional gituhhh.

                     << poster assignment 1 >>                                << poster assignment 2 >>

tadaaaa ~ hasil titik peluh, bersengkang mata tidur lambat semata-mata nak siapkan assignment ni. Watlek Ni baru assignment bahagian edit gambar. Takmasuk lagi kalau yang kena animated bagai, edit video untuk jadikan iklan, music video. Fuhh! Yang tu lagi banyak kerja. So, alhamdulillah markah pun puas hati sangat-sangat.

assignment 1: 23/25
assignment 2 : 8/10

Untuk software, 90% edit guna adobe photoshop CS6, lagi 10% guna photoscape.

Sebenarnya untuk assigment 1, adalah untuk poster. yang assign 2 tu, untuk photomontage. Kalau nak cerita sinopsis poster yang belah kanan tu kan, hahaha Kitoarg ni ala-ala Madu Tiga la. Sebab tu title: The Three Honey. Yang duduk bawah tu isteri pertama. Sbb kan dia dh redha dengan takdir, so dia senyum je. Takkisah dah dimadukan. Yang blkg(baju hitam) tu, isteri no.2. Dia jeles sbb baru lepas kawin ehh eh dpat madu plak. Habis title isteri muda dirampas isteri ketiga Abg Jamil tercinta. Yg si isteri muda tu jeles dengan isteri pertama sbb apa-apa mmg didahulukn oleh si Jamil tu.

Okey nothing much to share. Ni lah contoh-contoh assignment student multimedia.
Takdelah stress sangat tapi yang jadi stressnya bila last minit punya kerja XD hahaha Nanti nak share kat korang assigment video plak.
Till then.






3 comments:

  1. assalam.. saya bakal masuk unikl miit kos sama degn akak.. nk tnye.. perlu ke laptop yg support photoshop? sbb akak ade ckp psl kene edit tu smua.. ty

    ReplyDelete
  2. @Syuk Fahmi: Wasalam.. haah mmg perlu sangat-sangat. Kat kampus ada je disediakan kemudahan lab utk student guna, tapi version CS3 sahaja. Ad lecturer yg boleh terima yg CS3, tapi ad jgk yg nak CS6 shj. Utk kesenangan awk, better install siap-siap. Laptop sgt diperlukan apatah lg software editing mcm photoshop :)

    ReplyDelete
  3. hmmm.. orite thanks kak.. kene pikir beli laptop baru la gini.. skrng ni sye pkai netbook je.. btw.. sye dgr kalau dpt loan mara.. nnti dia ade kasik duit untuk beli laptop.. yeke?

    ReplyDelete