Nak Berjaya, Tapi Taknak Usaha

3 comments:
Assalamualaikum.
Tajuk tu macam kata kat diri sendiri jer XD haha Sepanjang 3 semester aku belajar kat unikl. Macam-macam jenis orang dh aku jumpa. Yang jenis takyah belajar tp result final gempak macam meniru nota lecturer, yang jenis study 3 hari 3 malam mengadap past year question tp result final mcm orang jwb cincai mambai.. Jenis yang cakap banyak time study week, jenis watlek watpeace tp time nak masuk bilik exam, sibokk tanya kawan "weyhh, yang tu formula dia mcm mana? Nnt kalau soalan tanya mcm ni, habistu nak jwb mcm mana?"


Tapi, macam mana kalau kita dah berusaha tapi, hasilny bukan yang macam kita harapkan?
Jawapanny:

Allah knows best.
" Don't yearn for what was never yours. If Allah(swt) didn't give it to you, it probably
wasn't good for you."

Kalau cerita pasal belajar ni, since UPSR. Aku budak main-main. Takpernah ambik serius dalam pelajaran. Alaaah umur baru 12 tahun mana fikir pasal kehidupan lagi dik. Sibuk fikir strategi nak kalahkan adik time lawan guli adalah --' So, bila dapat result, macam hampehh la kan. Menangis peluk ibu sbb keciwaa best friend dapat 5A. Tp, kalau difikirkn balik, setanding dengan usaha yang aku curahkn masa preparation sblum exam.

PMR. Dah result UPSR pun taraf pasar malam je kan. So, takmampu masuk 'mall besar'. Maka sambunglah pengajian di sekolah harian biasa. Form 1 sampai trial PMR, aku takpernah fikir nak berubah. Perangai yg sama. Last minit study.. Nak dpt A, tapi latihan takbuat. Study taknak. Taktahu macam mana, Allah 'jentik' hati aku. Aku baru sedar yang umur dah 15 tahun. Tgk kakak aku dpat masuk SBP, aku pun nak masuk jugak. Tgk sekolah kakak aku, aku pun nak jugak. Tgk kakak aku berjaya, aku pun nakrasa jugak macam tu.

Alhamdulillah, result PMR dapat 8A. Trial 1A je awak. A tu pun KH(kemahiran hidup). Takpernah sebelum ni cikgu yg mengajar KH tu ambik perhatian kat aku tapi tetiba bila aku dapat A, kalau dalam kelas, sekali taksebut nama aku maka mmg tak sah! Kesimpulan kat situ, aku baru faham bila kita berjaya baru orang pandang. So, since then aku berubah. Takdelah barubah sgt pun cuma lebih berusaha dan kemudian tawakal.


Dapat result PMR, aku sendiri pun takpercaya apatah lagi parents aku. Dorang target paling tinggi 4A je. Aku target 6A. Maka, masuklaa aku ke SBP. Tapi sayang, science stream bukan bidang aku. Sampai nangis-nangis kat public phone asrama call ibu cakap nak pindah. XD hahaha Sbb mmg takboleh nak accept cara student SBP belajar. Result SPM keluar, aku dapat 3A je. Nangis 5 minit je. Lepastu, dah redha sbb aku tahu sbelum exam apa aku buat. Mmg setimpal dengan usaha. Dah habis cerita SPM, masuk U. Jyeahhhh! dah boleh cari calon suami XD

Langkah pertama masuk U, confirm laa takut. Sbb taksub sangat baca cerita pasal suasana belajr di universiti. Sedangkan, takde pape pun. SEM1, result aku turun skit. Tapi, alhamdulillah SEM2 dpat dean list. Aku sendiri pun taksangka result aku sebagus tu. Bukan nak riak tp, 100% aku dah tawakal lepas habis paper. Biasalah kan, cikgu cakap lepas exam jangan bincang soalan. Lupakan. Move on untuk next paper. Sorry tp tu bukan aku.

Habis exam, kitaorg borak-borak pasal soalan exam. Masing-masing dengan confident bagitahu jawapan dorg. Aku je macam "hurm.. i redho i redho"

Senang jer, kalau korang rasa dah cukup usaha. Mcm-mcm preparation korang buat. Solat hajat setiap malam, baca Yaasin sebelum gerak dewan.. That's it. Lepas dah berusaha. Kita tawakkal. Serius, bagi aku "tawakkal" adalah satu magic bg mereka yang dah serah 100% kepada Allah setelah berusaha. Maybe kita rasa down sbb takdapat jawab exam paper, tapi dlm waktu kita tawakkal kita still boleh berdoa semoga dipermudahkn untuk lecturer tanda kertas kita nnt.
Hasilnya,


"Pray, struggle, and tawakkal. Then Allah give the best."
Tapi yang korang kena ingat sampai bila-bila; niat & your beloved parents. Nak belajr, niat kena betul. Nak berjaya, mak ayah kena utamakan. Baru hidup berkat, dunia akhirat.
Till then.


Food Review : DipNDip Cafe Bangsar

No comments:
Assalamualaikum.
Akhirnya nak buat review pasal DipNDip laa. Rasanya dah 4 kali kot dalam tahun lepas sahaja (2014) dan dalam masa 6 bulan (Jun-Dec), aku dah jejakkan kaki kat sana. Memang kalau sekali dah pergi, korang akan rasa nak nak pergi berulang kali ! Aroma dalam cafe ni memang perhh *thumbs up! Nak tahu bau apa ? Tu korang kena pergi sendirilah. Memang torbaikk terutama bagi hantu chocolate. hihi




Address : 5, Jalan Telawi 3, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan 
Kuala Lumpur, Malaysia
Phone: 603-22015052 
Opening Hours: Sat-Thu 11:00am - 1:00am, 
Fri 2:30pm - 12:00am


Berdekatan dengan Bangsar Village (tapi bukan dalam Bangsar Village) Berada di area Telawi Square. Nak senang, cari je Mc Donalds dan bertentangan dengan Alliance Bank, bersebelahan dengan CzipLee Books & Stationery Bangsar dan Nosh Cafe. Guna je Waze, insyaAllah jumpa.

Nak datang sini, korang kena plan awal-awal. Dan datang awal untuk mengelakkan daripada korang kena beratur. Bergantung kepada nasib korang laa. Kalau kitaorang haritu, sampai dalam pukul 3 petang, terpaksa beratur kat luar dalam (10-15 minit) untuk tunggu giliran sebab memang packed giler keadaan dalam cafe ni. Nasib korang lah, kalau ada 1 kekosongan untuk 2 orang sahaja tapi korang berempat, korang kena tunggulah sampai ada kekosongan untuk 4 orang. Sabar ehh hihi 


Kalau datang awal, boleh pilih tempat mana yang korang nak. So, pastikan plan dulu pukul berapa nak gerak. Masuk je dalam, terus korang boleh bau aroma chocolate. Memang 'heaven' laa bagi pencinta chocolate. Bila dah dapat tempat, nanti akan ada waiter/waitress bagi korang menu. Sebelum buka tu, istigfar dulu, jangan sampai nafsu control korang kalau tak jadilah macam kitaorang :


Satu meja takcukup. Full sampai-sampai dah terkeluar sikit pinggan yang kat tepi tu. Patutlah orang pandang kitaorang macam apa jer.. ==' First time datang, biasalah. Eksited kemain. Ya Rabbi, membaziqq betul sebab kitaorang terpaksa take away dua menu sebab masing-masing dah takboleh nak telan daa. ish ish ishh! Membazir itu amalan syaitan.

So, nak pergi makan sini pastikan perut kosong dan jangan order banyak-banyak. Nanti menyesal. Tengok je dalam gambar (menu) macam kecik je konon takcukup lah order satu, tapi sebenarnya makan satu dah kenyang. Tapi lain orang, lain kapasiti perut dia kan ==' hihi So, berpada-padalah bila nak meng-order tu ye. Last sekali pastikan duit tu cukup, kan nanti cuak takcukup duit pastu kena pergi ATM. Jangan macam tu. Kan malu tak pasai-pasai XD

Untuk harga, bagi aku takdela pricey sangat. Kalau bawak RM20 dah cukup nak pelahap satu menu. Servis okey laa setakat yang aku pergi ni cuma kalau lah premis ni diperbesarkan skit tak pun carilah mana-mana lot yang boleh menanpung customer yg datang. Kesian, nk makan kena beratur tengah panas. Over all, puas hati XD
Till then.













DIM Student : Assignment Poster

3 comments:
Assalamualaikum.
Sekarang aku dah nak penghujung sem3, 28/12 ni dah final.
Untuk assignment yang melibatkan editing gambar ni, setakat ni ada 2 je. Satu masa sem1 dan satu lagi masa sem2. Sem3 ni takde T^T. Tapi berbeza untuk sem1 dengan sem2, sebab sem1 adalah individu punya kerja, tapi sem2 is group punya kerja.

Kalau korang teringatlah kan(aku sendiri pun lupa) , ada satu entry yang aku ceritakan pasal assignment poster. Hahh yang ni: assignment: model 'company' sendiri

Tu cerita masa sem1. Alaahhh budak baru belajar kan. Dah laa masa ni last minute punya kerja. Mohon jangan ikot perangai takelok ni yer. hahaha So, disebabkan ni kerja individu kan so aku pun hentam jelahh edit sorang-sorang. Yang masalah utama, kena ada diri sendiri dalam poster tu. Hadoi, aku ni bukannya photogenic bagai, so nak cari gambar yang sesuai untuk jadikan poster macam complicated sikit lah. Gambar selfie berlambak laah XD Tapi, kalau untuk poster, gambar yang close-up jenis macam selfie tu kan, takberapa sesuai sebenarnya. Poster kan mesti nampak professional gituhhh.

                     << poster assignment 1 >>                                << poster assignment 2 >>

tadaaaa ~ hasil titik peluh, bersengkang mata tidur lambat semata-mata nak siapkan assignment ni. Watlek Ni baru assignment bahagian edit gambar. Takmasuk lagi kalau yang kena animated bagai, edit video untuk jadikan iklan, music video. Fuhh! Yang tu lagi banyak kerja. So, alhamdulillah markah pun puas hati sangat-sangat.

assignment 1: 23/25
assignment 2 : 8/10

Untuk software, 90% edit guna adobe photoshop CS6, lagi 10% guna photoscape.

Sebenarnya untuk assigment 1, adalah untuk poster. yang assign 2 tu, untuk photomontage. Kalau nak cerita sinopsis poster yang belah kanan tu kan, hahaha Kitoarg ni ala-ala Madu Tiga la. Sebab tu title: The Three Honey. Yang duduk bawah tu isteri pertama. Sbb kan dia dh redha dengan takdir, so dia senyum je. Takkisah dah dimadukan. Yang blkg(baju hitam) tu, isteri no.2. Dia jeles sbb baru lepas kawin ehh eh dpat madu plak. Habis title isteri muda dirampas isteri ketiga Abg Jamil tercinta. Yg si isteri muda tu jeles dengan isteri pertama sbb apa-apa mmg didahulukn oleh si Jamil tu.

Okey nothing much to share. Ni lah contoh-contoh assignment student multimedia.
Takdelah stress sangat tapi yang jadi stressnya bila last minit punya kerja XD hahaha Nanti nak share kat korang assigment video plak.
Till then.






Best Sangat Ke Dilwale?

5 comments:
Assalamualaikum fellas.
Lama blog takberupdate kan, haha Okey sekarang dah study week so ada la masa sikit nak update. Lepas final, in sha allah blog ni akan beroperasi seperti biasa :)


Cerita semalam | 221215, Selasa
Study week kali ni aku dengan Jannah je yang stay rumah sewa yang lain semua balik rumah. Niat nak balik tu mmg hado tapi kalau balik sekejap je pastu, aku study ke nanti? heehe So, Jannah ajak temankan pergi KL Sentral nak jumpa kawan gamer dia. Pastu, ajak tengok Dilwale sekali. Aihh, aku kalau bab tengok wayang ni memang takboleh lepas laa tambah plak baru lepas habis hantar assignment... pastu jadual tidur takmenentu T^T So, kitaorg gerak pukul 11.30 sampai KL Sentral pukul 11:45 pagi. Nasib teksi senang nak dapat. Sampai sana lunch kat KFC dulu. Pastu gerak pergi NU Sentral sementara nak tunggu pukul 3 petang nnt.

Lepas cuci mata sebab sale banyak giler nak mateyy. Nasib nafsu dapat dikawal. haha Pastu pergi surau semua settle mana yang wajib then beli popcorn untuk buat 'bahan' nak kunyah dalam cinema nanti. Finally, Dilwale dimainkan.


Tiket : RM15 hengget termasuk tax bagai. Yang belikan ni kawan Jannah, Wi. Dia lupa nak guna kad student tsk tsk. Nasib berbaloi. hehehe Cinema mmg full house tapi kebanyakan dorang, Indian and ada jugak lelaki lelaki yang layan hindustan XD hehe

Kalau korang tanya, best ke tak Dilwale ni? Jawapan aku, best sangat sangat hokey! Ni 1st time tengok wayang cerita hindustan. Haritu tengok trailer macam takbest sgt tapi serius aku bgtahu korang memang best teramat. Kajol Ya rabbi lawa flawless memang tengok takpuas! SRK pun dah pangkat abang pakcik sado! Badan ketul ketul kalah Kevin Zahri. teheeeee <3 Lagu pun best. Balik terus aku download OST.

Boat Noodle Lagi

6 comments:
Assalamualaikum semua.
Semua sihat? Maklumlah, jerebu kat KL terukkk sangat awaaa. Semalam, IPU kat KL dah exceeds 200 tau. Kalau korang taktahu laa kan. Mmg teruk sangat-sangat. Sebelum ni, takdelah pulak dalam bangunan kampus bau asap tapi semalam, bangunan yang beraircond, bertutup rapat semua tingkap boleh terhidu jugak bau asap. Hari-hari doa, bila laah dapat cuti free tapi bila dapat tahu kena ganti balik, terus pasrah enam harakat =='


Cerita hari Jumaat haritu. Niat nak ke Boat Noodle dah berbunga-bunga since bukak sem ni lagi. Tapi, bila dah pertengahan bulan semua macam emmmm "duit takde.." emmmm "tunggu mara masuk" so 1 haribulan 10, satu rumah riuh sbb mara dah masuk so apa lgi, plan nak ke TS terus hari Jumaat haritu. hehehe Disebbkn class kitaorg hanya satu class je; 9:30 -- 11:30 so kitaorg decide makan tengah hari kat Boat Noodle laa. Lagipun, hari Jumaat takdelah sesak sangat macam  hari minggu. Kalau tak, berjalan kat TS macam suasana kat pasar malam. Berlangar bahu bagai.. berebut toilet >.< Usha budak baru nak up berjalan pipin tangan sweet sweet dengan pakwe sampai boleh muntah warna warni di aidilfitri! wekkks.

Sampai sana dah pukul 12:30, dapat seat pukul 1:40 p.m. Bayangkan berapa lama sanggup kitaorang berdiri beratur nak tunggu turn. Untuk korang yang 1st time pergi sana, make sure korang kasi nama korang sekali dengan berapa orang (pax) kepada pekerja sana. Nnt, bila ad seat kosong untuk lima orang contohnya, siapa yang bg nama dulu akan dapat seat tu, berbanding siapa yang beratur dulu. Faham?

Kuala Jerebu VS Kuala Lumpur

4 comments:
Assalamualaikum.
Alhamdulillah dah habis week 1 untuk semester 3. Jadual pack yang memang takleh bawa bincang. Lecturer semua okey setakat ni. 1st week kan, mestilah takbelajar lagi. In sha Allah strive for 3.5 GCPA untuk semester ni. Tapi, apa yang dah buat aku nak balik tranung ialah, keadaan jerebu kt KL ni Ya Rabbi memang teruk sangat sahabat sekalian. Rasa macam kat obersi pun ada hahaha T^T


Kalau dulu keluar je kampus mesti nampak Menara KL, tapi sekarang dah taknampak sangat. Semua gara-gara jerebu. Nak keluar berjalan pun takde mood beb. So, terperab lah kat dalam rumah sepanjang bulan ni. Balik kelas je terus balik rumah. Sebab jerebu teruk sangat. Bukannya elok untuk kesihatan kan? Niat dalam hati rasa macam nak je pakai mask muka, tapi segan lah plak haha

Maze Runner : The Scorch Trials 2015

2 comments:
Assalamualaikum.
Semalam semua eksited nak tengok Maze Runner The Scorch Trials. Yelahhh sbb dah tengok yang 1st punya kan, tu pun lupa jalan cerita. haha So aku gigihkan lah jgk tengok balik yang 1st punya dengan Asilah and Azy. Kalau korg bercadang nk tengok yang 2nd ni kan, better korg tengok yang 1st punya sbb nanti maybe korang takfaham sbb Maze Runner 2 ni, start movie je dorg semua tengah kelam-kabut berlari-lari.. Thomas pun masa tu tertidur dalam helikopter yang selamatkan dorg semua lepas, berjaya keluar drpd maze. So, Maze Runner 2 ni pasal apa?


Sinopsis:

Selepas keluar dari Maze (Maze Runner 1), diorang dipindahkan ke satu tempat lain dan diyakinkan bahawa diorang selamat dari WICKED dan akan dibawa ke kehidupan yang lebih aman. Namun, Thomas (Dylan O'Brien) tetap risau kerana sahabatnya, Teresa (Kaya Scodelario) yang rapat di Maze ditahan di tempat asing. Ini membuatkan Thomas memberontak di dewan makan kerana ingin bertemu kawannya.

Perangai Thomas menarik perhatian Ariz (Jacob Lofland) yang berada paling lama di tempat tersebut iaitu seminggu. Ariz dengan senyap pergi ke bilik Thomas melalui corong corong di syiling. Dia menunjukkan badan-badan yang kononnya dihantar ke tempat lebih selamat sebenarnya diperah kerana darah mereka sangat bernilai.


Thomas terus berlari ke bilik dan mengajak kawan kawan rapatnya dari Maze Runner 1 lari untuk meninggalkan tempat tersebut. Dia sempat mencari Teresa untuk lari bersama. Di luar, mereka meneruskan kehidupan untuk mencari Right Arm, iaitu penyelamat budak budak yang lari dari WICKED. Dalam perjalanan mereka diserang dan menghadapi ujian dari pelbagai pihak! Namun akhirnya mereka sampai juga.


Sampai je dekat Right Arm, salah seorang dari kawan Thomas (TAKLEH BGTAU NANTI TAK SURPRISE) betray dengan menghubungi WICKED. Terus WICKED datang dan ambik sesiapa yang sempat. Salah serang kawan baik Thomas diculik semula dan membuatkan dia ingin membalas dendam.




Bagi aku, Maze Runner 2 mmg recommended sangat kalau korg nak tengok! Serius taktipu. Tapi aku takfaham la kenapa ad sesetengah org cakap movie ni bosan pastu boleh ngantuk bila tengok?? Bg aku best sangat-sangat pastu banyak part suspen. Nak-nak bila 'zombie' tiba-tiba muncul. Kawan aku terjerit-jerit bila part zombie tu keluar.. haha Maze Runner 2 lebih ceritakan apa plan WICKED sebenarnya. Dan yang pasti part 2 ni, dorg selalu je berlari. Nama pun Maze Runner kan. Yang pasti mmg ada sambungan part 3 hahaha So, kena tunggu setahun lg.

Rate : 9/10

Kenapa 9 out of 10? Sbb aku sedih sikit lah salah sorg kawan Thomas ni betray pastu bgtahu WICKED kat mana Thomas, Right Arm ni sembunyi. Satu lagi, sebb salah seorang kawan baik Thomas yang aku paling suka, kena tangkap oleh WICKED masa dia nak selamtkan kawan dia yg lain. Satu lagi, sbb aku kena tunggu lagi setahun utk tahu sambungannya.. hehehe 



Bagi aku berbaloi lah RM9.50 untuk duduk dalam cinema selama 2 jam 30 minit. Nasib dapat harga untuk student, Jimat sikit. Ni lah rakan-rakan housemate yang memeriahkan cinema semalam. Satu row full. haha In sha Allah tahun depan kita tengok part 3 pulak okey? <3


Segmen : Nama Group Whatsapp yang paling WIN !

1 comment:
Assalamualaikum,
Sejak masuk Uni, memang bertambah group whatsapp. Group housemate, group makcik jual ketupat (group bergosip lah tu XD), group assignment, group bff, group anti sekian-sekian.. Typical group laaa. Sekali semua serbu, mmg aku mute jgk! Mananya tidak, duduk serumah pun nak whatsapp. Nak tanya makan kat mana, nak makan apa, siapa turun makan.. pastu semua gelak-gelak sbb conversation punya panjang last last takdecide lagi nk makan kt mana ==' So, adalah antara nama group whatsapp yang takdelah rare sgt tapi aku sure, takde lagi yg nama macam ni. hehe So utk suport segmen ni, aku join yer.

1. A1A4N1A7A (Mate's 110)


Group ni terdiri daripada 5 orang termasuk aku. Ahli-ahli group lain termasuklah; anis ashlah, asilah, azy, nana. Complete 5 orang kan? So asal asal group ni merupakan group roommate aku. 1st masuk unikl, 3 orang makhluk Allah yang aku kenal ialah dorang; asilah, azy dan nana. Kitaorg dijodhkan sebagai roommate masa short sem. So untuk memudahkn ap-ap urusan kitaorag create lah group ni. Aku lah admin XD hehe Bangga jadi admin tau. Pergi kampus, balik kampus, makan sekali and class pun kitaorang sama. So jodoh tu mmg kuatlaaa masa short sem. Then, masa bulan 7-8 aku tak sure kitaorg mula rapat dengan anis ashlah. Actually anis ashlah ni masa MSR (minggu silaturahim) dia pegang jawatan as CEO. Masa tu kitaorg ada buat sketsa skit. Pasal lembu penduduk kampung hilang/mati since satu kilang ni yang dibina kt kampung tu dan CEO nya ialah anis ashlah

Dipendekkan cerita mmg satu batch kenal dia. Mana taknya orang pun lawa, pastu kitaorg ad jugaklah terserempak dgn dia tapi dia selalu sorang-sorang. Dalam class, masa makan kt cafe pun sama. Sampailah satu haritu anis ashlah join kitaorg makan. Haritu jugak kitaorg rapat siap dia boleh tidur dalam bilik kitaorg pastu boleh pulak layan hidustan sama-sama. So, sejak tu kitaorg rapat.

Tapi since sem 2 kitaorg dh tak sama class dengan Nana so group ni pun macm disbanded. Tinggal 3 orang je ahlinya. huhu T^T Satu lagi sebab kitaorg dah ada group housemate since kitaorg mmg housemate. So, takyah banyak group sgt lah kann. Cuma ak je syg nak left. Aku admin kot. heehehe

Macam mana terhasilnya nama A1A4N1A7A (Mate's 110) ni ialah, 
nama kitaorang start dengan A untuk Anis (which is me), AsilahAzy, Anis ashlah. Cuma Nana je start dengan N. So kalau digabungkan jadilah AANAA. Nombor antara huruf tu ialah 1417 stand for waktu kitaorang start diploma sampai habis diploma iaitu 3 tahun, and Mate's 110 stand for kitaorg punya bilik, nombor bilik kitaorg masa kat hostel unikl, 110 (level 1, bilik no.10)

2. Kain Batik Ani


Alkisahnya, group ni terhasil bila kitaorg nak buat final project untuk subject storyboard visualisation (IMD11402) Assigment ni kalau taksilap 50% mempengaruhi final mark so mmg penting lah kan. Apa yg kitaorg  kena buat ialah, create satu iklan pasal barangan tempatan. Fikir punya fikir last-last Asilah bg cadangan why not kita buat pasal kain batik. Kain batik kan local product. So antara syarat-syaratnya ialah model itu sendiri merupakan ahli group kitaorg. Ahli group termasuklah aku, Asilah, Azy dengan Anis Ashlah. So, antara orang ni yang sesuai nak buat model of course lah anis ashlah. Kitaorg take role as cameran man.. director ..

Macam mana terhasilnya nama Kain Batik Ani? Kenapa Ani, tak Anis terus kan? hihii Kitaorg masa tu dah taktahu nak letak nama apa untuk nama kain batik kitaorg ni. Anis Ashlah kan sbgai model kan.. Sebenarnya kalau bercakap dengan mak dia, dia bahasakan diri sbgai Ani bukannya Anis. Manalah hilang nya 's' tu aku sendiri taktahu. Dia cakp dia selesa kalau bahasakn diri dia sebgai Ani. So, in the end terhasil lah nama Kain Batik Ani tu sampailaaa sekarang, mmg takberubah.

3. Geng Bronok


Group ni pulak terdiri daripada keluarga belah ibu. Tak termasuk abang ipar, adik ipar semua. Tapi aku dengan along, adik termsuklah sebab kitaorg je cucu yang ada. huhu Sorg lagi baru 3 tahun takpandai lg nk berwhatsapp bgai ni. =,= Jumlah ahli seramai 12 orang. Biasanya yg kecohkn group ni mak cik dgn pak cik saudara aku laah. Tapi bila ad gambar adik,along, ibu, aboh ke yg rare skit terus aku upload. Senang cerita aku jd silent reader jelah. hihi Bila topik yg dibincangkan tu menarik, baru aku masuk contohnya mcm sekrg. Terengganu lawan Perak. 

Apa maksud Bronok ? Aku merupkn anak jati terengganu. Lahir pun kat rumah tok'wan aku. hihi Yang ni mmg rare. Lahir pulak kt dapur. Pe cite ? XD So, yang dimasudkan dgn Bronok tu ialah, .. aku sendiri pun taksure. hihi Kalau korng search, bronok ni merupakn sejenis kuih yg dibuat drpd sagu. Tapi tak mungkin bronok tu yg dimasudkn. Kalau mengikut fahaman aku, bronok yg dimasudkn oleh makcik aku (sbb dia admin) ialah anok-beranok. Bahasa melayunya anak-beranak/saudara. Lebih kurang laa. Kan? hahah Boleh terima tak logik fahaman aku ni? Kalau korg tanya, kenapa aku taktahu maksud bronok ni sedangkan ak org trganu jawapannya,

setiap kali aku tanya maksud bronok dia(mak cik) akan jawab "ce teka.. ce teka nape maksud bronok" Pastu, emoticon "sengeh-sengeh" Tapi, ak confident laa maksud bronok tu ialah anak-beranak since semua ahli group terdiri drpd adik-beradik, anak saudara..

Alhamdulillah the end. hihi Panjang punya penerangan aku kasi. So, untuk sesiap yang berminat nak join boleh klik sahaja kat banner di bawah. Seorg pemenang bertuah dicari tau.

<< klik banner di atas untuk join >>

due date : 12 August 2015 

Seorang pemenang yang bertuah akan dipilih dan bakal memenangi hadiah misteri daripada penganjur. Tujuan segmen ini ialah ingin merapatkan lagi silaturahim antara blogger. Jom semua join. Due date hari ni tau !





Review IGshop : Kissproof Lipstick Serendah RM5 !!!

No comments:
#promosi sepanjang bulan syawal !!!
Assalamualaikum,
Hari ni nak review satu igshop yang menjual kissproof lipstick. Apa itu kissproof lipstick? Nowdays kan dah bermacam jenis lipstik hado. Aku yang jenis yang taksuka dan takambik kisah pasal make-up semua ni mana lah tahu rupanya sekarang ni, kissproof antara lipstick yang popular dikalangan remaja. Kenapa agaknya ? Mestilah sebab harganya beb XD Student macam aku ni, yang takbekerja manalah mampu sangat nak beli lipstick berjenama bagai. Melainkan, ada orang sponsor hihi

Rate harga satu batang KL (kissproof lipstick) ni ialah RM10 exclude postage. Kalau korang beli online memang kena fikir harga postage laa. Kalau beli kat butik semua tu senang. Kalau harga tulis RM10, hah memang RM10 je kena bayar. RM10 ialah harga purata yang aku jumpa. Ada je yang jual RM6,RM8, RM4 sebatang tapi mostly ada syarat. Contohnya kena beli 6 batang dulu, baru boleh harga RM4. Untuk yang suka borong boleh laa kan. Tapi igshop yang aku jumpa ni kalau korang beli sebatang je pun dah dapat harga RM5. So bagi aku murah la tu. Memang banyak je igshop lain yang jual harga murah-murah macam ni tapi, mesti kita ragu-ragu kan?

"Betul ke ni RM4 sebatang. Jangan-jangan dia tipu aku."

"Takpun, nanti mesti dia charge harga lain."

"Trusted tak igshop ni? Takbanyak followers pun."

Ni antara persoalan yang selalu bermain dalam fikiran aku setiap kali nak purchase online. Bukan aku sorang je kan macam ni? So, igshop ni memang TRUSTED sebab aku dah purchase 3 batang KL ^^ hihi Nampak tak nafsu aku macam mana? Tambah pulak harga murah macam tu, lagi aku ngap!



@kissproof.murah.rm5
@kissproof.murah.rm5
@kissproof.murah.rm5

--
--
--

Memang semua RM5 kan? So kalau berminat boleh serbu igshop ni. Nak order, terus ws kat contact number stated. As usual, postage sm RM6, SS RM10. Sejak masuk U ni, kena pandai berjinak-jinak dengan kosmetik lah hihihi Barulah nampak perubahan skit, dari dulu muka budak sekolah je. KL ni ada 19 jenis warna tau. Dan memang semua seller menggunakan code yang sama. So no worries.




kissproof.lipstick.rm5
013- 6241940





Warna semua lawa-lawa. Aku pun dah rabun mata nak pilih yang mana. Nak kena bayangkan muka sendiri lah.. Kan nanti beli-beli taksesuai ke. ^^ Untuk yang berkulit putih takde masalah. Semua code sesuai. Tapi kalau macam aku ni, memang kena filter habis-habis. Taknak ah orang pandang aku atasbawahatasbawah bila pakai lipstick ni nanti. hehe


Nah bukti! hehehe Baru tadi boleh ambik kat PPL. Memang in good condition so aku recommended. Nothing much to write,
till then.




New Look 7.8

No comments:
Assalamualaikum,
Setelah berapa 1380298302 kali, akhirnya bertukar jugak header and officially new look. Sebab aku tahu header aku yang terdahulu amatlah menggugat sebab whole header gambar mamat korea
kan? Kali ni pun ada jugaklah. Memang takleh lari XP Nak letak muka sendiri, tak konfident eden. Simple je pun header tu sebab aku dah kerah otak bukan main lama lagi nak cari idea. Lama tak main dengan photoshop so header pun jadi "awkward" laaa. Tapi aku suka XD


Hajat nak tukar kepada simple template memang tak kesampaian jugak kali ni. Sebab aku selesa dengan classic template ni yang coding senang nak faham pastu takde banyak error so senang kerja aku. Dah try follow banyak tutorial tapi tak terhasil apa yang aku nak hasilkan. So, senang citer kita recycle lah mana yang boleh. hehehe Sebenarnya ada lagi yang aku nak ubah tapi watlek watpeace nanti-nanti bila free. Sebab esok kena bangun awal, gosok baju nak pergi Kuantan majlis kawin, melawat sedara sepapak balik malam. Memang takreti nak letak fullstop pun ^^ 

Till then.





Telekung Travel Murah Serendah RM35

3 comments:
Assalamualaikum.
Well, biasanya kita jadikan alasan, telekung kat masjid berbau laaa, takbawak telekung so malas solat lagi laa, telekung tebal sangat so susah nak bawak kehulu-kehilir. So, meh sini saya nak promote satu IG shop ni, yang menjual telekung travel serendah RM35! Mana nak cari harga murah-murah macam tu akak-akak oii? Kalau tudung fareeda harga ratus tu sanggup kita beli, why not kita beli satu telekung, yang senang dibawa kemana-mana kalau pergi travel. Corak semua pun cantik-cantik, memang berbaloilaah dengan harga serius taktipu. Saya dah beli satu. Puas hati sangat.

Kain takjarang, ringan, lagipun disediakan sekali beg untuk letak telekung tu. Free je tau.
Biasanya kalau keluar dengan kawan, bila nak solat waktu tu ramai orang mesti kita berebut nak telekung kan? Kalau ada yang jenis sensitif mesti rasa takselesa nak kongsi. Takpe saya faham XD


@dfiya --
@dfiya --
@dfiya --

Telekung ada banyak corak, banyak warna, dan juga banyak harga ^^ Senang cerita, lagi 'meriah' telekung tu, lagi 'meriah' harganya XD hahah Faham tak? Harga start RM35 sampai RM80 kot. Dan ada banyak jenis kain. Cotton ada, parasut ada. Parasut tu kain jenis yang ringan dan takpanas, dan juga takjarang. Sebahagian contoh corak telekung travel macam kat bawah :





Ada banyak lagi corak, korang pergi visit igshop ni kalau nak tengok sendiri okeyh? Takpun kalau nak senang, direct je ws di nombor :


Dfiya Collection
011-33339960


Telekung untuk budak-budak pun ada tau. Siap ada gambar barbie lagi. Mcam kat bawah ni. Taksure ada lagi ke design selain daripada ni. Korang boleh pm dorang ye.


Selain daripada telekung, @dfiya pun ada menjual handsock, niqab. Nak senang click je hashtag #dfiyalacehandsocks . Kat situ macam-macam warna korang boleh tengok. In sha Allah dalam 2-3 hari dah boleh sampai kat rumah korang telekung ni. Tapi taksemua warna available. Kalau nak jugak, kena tunggu dorang restock dulu lah. Hokey, sampai sini jekot. Selamat bershopping. Lets support our local product ; D



Ada Apa Dengan Semester 1 (Student Life)

3 comments:
Assalamualaikum.
Terbuka plak hati ni rasanya nak berkongsi pengalaman sepanjang semester 1 dan 2, perjalanan nak menghadapi final untuk semester 2. Kalau nak cerita pasal bulan ramadhan ni, dah banyak dah update dari blogger lain. Nak cerita pasal hari raya, malam 10 terakhir ramadhan tak habis lagi : )


1. last minit study

Habis je semester 1, masa awal bulan Januari tahun ni. Dapatlah aku merasa honeymoon sekejap dalam 3 minggu je pun sebelum nak move on untuk sem baru. Result untuk sem 1 bagi aku tak memuaskan sebab, semua subject baru belajar intro.. intro to multimedia, fundamental of programming, technical math 1, Senang cerita semua belajar basic tapi result memang menghampakan TAPI berbaloi lah dengan persediaan yang aku buat sebelum exam tu. Sebab last minute punya study. Typical student XD Kalau nak ambil kira, course work pun bagi effect jugak sebab course work untuk FP (Fundamental of Programming) memang tidak membantu untuk aku dapat A dalam final. Hanya mampu setakat C sahaja.

2. coursework tu penting

So adik adik semua ingat ehh, course work tu memang penting sangat-sangat. Jangan ambil mudah bila lecturer kasi assignment banyak bertimbung-timbung pun make sure korang hantar before due date, paling penting siapkan. Sebab kalau diikutkan result yang aku dapat  50 % ialah final selebihnya based on course work, attendants (please elakkan ponteng) , etc. Nak tak nak, rajinkan diri buat assignment tu. Cari laa kawan yang boleh harap sikit, yang boleh buat kerja, yang tak makan gaji (markah) buta.. Kalau yang jenis time presentation je ada tapi time discussion lenyap entah ke mana tu, korang lupakan laa jenis orang macam ni untuk dijadikan groupmate sebab silap haribulan korang yang menderita nanti.

3. pandai-pandai pilih kawan, jgn smpai culture shock

Sebab bercerita based on pengalaman kan,
so pengalaman aku yang boleh aku jadikan iktibar untuk adik-adik yang baru je jejakkan kaki ke alam universiti ni ialah cari kawan yang betul-betul boleh dijadikan kawan. Bagi aku, sem 1 merupakan perkenalan dan pengalaman pertama dalam diri aku tentang alam universiti. Macam mana nak survive sorang-sorang bila berjauhan dengan keluarga, nak balik kampung naik bas dari KL - KT, dapat kenal erti sebenar duit yang mak ayah kasi, belajar berjimat, jumpa bermacam jenis ragam manusia. Jenis yang lelaki jadi perempuan, perempuan jadi lelaki, jenis yang confius dengan jantina sendiri laaah, jenis yang bersosial tak ingat mati. Macam-macam orang laa. Tambah pulak aku ni memang belajr kat tengah-tengah bandar KL. Nasihat aku, jangan jadi culture shock.

Kadang, aku kesian tengok sesetengah dari dorang ni yang dah betul-betul culture shock. Sampai tudung pun hilang ntah kemana, pakaian dah seruba jantan mana ntahh, bergaul dengan geng-geng 'akak' sado, rokok takyah cerita lah selambe je hisap depan lobby kampus, langsung takde perasaan malu. Aku pernah terfikir jugak sama ada mak ayah dia ni tahu ke perangai anak dia kat sini macam ni. Entahlah, tetiba teringat pesanan OC/fasi masa minggu MSR dulu, tolong jaga maruah diri dengan keluarga. Normal case dah kalau student kena tangkap kat kelab malam, ponteng kelas, assignment apatah lagi haremm kejadah nak hantar. Serius menakutkan life di KL. Terutama buat perempuan, gadis umur 18-20 tahun macam kita ni.

4. bercinta di universiti

Mula-mula baru masuk semua muka sesuci ku puteh. Nak cari mana cacat cela susah sebab masing-masing datang dengan personaliti 'budak baik' . Datang kampus pakai baju kurung, tudung alhamdulillah tutup dada, senyum tersipu malu menyorok belakang mak masa daftar. Tapi tu cerita masa 2-3 minggu baru masuk laa. Dah nak masuk sebulan tu memang dah boleh nampak perubahan. Style pakaian ada yang kearah lebih baik, tapi takboleh lawan jugak ada yang kearah tahap terseksa mata nak memandang. Buat pengetahuan korang, kampus aku ni outfit still kena formal. No slippers, sandals, tapi lelaki takde lah sampai kena tuck-in bagai, cuma kitaorang takde baju yang formal masa pergi kampus. Bebas untuk pakai baju macam mana sekali pun tapi takdelah sampai boleh datang kampus pakai mini skirt, shorts untuk lelaki. Kalau nak jadi famous dalam masa sehari boleh laa buat. Terus korang punya followers kat IG, twitter, FB melambung-lambung. Serius taktipu.


Berkaitan dengan bibit bibit percintaan tu.. Biasalah time MSR mesti korang ada aim sorang dua orang kan yang berkenan dihati. Muka ala-ala mamat korea, rambut tutup dahi, yang ayu berbaju kurung, hidung macam awek pakistan.. kan kan kan. Hah, masa tu lah korang aim dia ni course apa. Asal mana.Apa IG dia sebab senang nak usha kisah-kisah silam dia. Ada boyfriend ke belom, kalau ada girlfriend .. girlfriend dia belajar kat mana.. tapi kalau jenis yang private IG tu susah skit lah cerita dia. Nak kena cari orang tengah plak. HIHI So, dalam 2-3 minggu dah muncul macam-macam jenis couple. Ada yang habis je MSR terus couple. Haaaaa Jangan main, bab kata sweet charity,

jangan tunggu lama-lama.. nanti lama-lama dia di ambil orang ~


5. pilih housemate

Masa sem 2 ni pun, aku dah start duduk rumah sewa. Alhamdulillah housemate semua sama course dan dah kenal masa sem 1 lagi cuma ada yang rapat dengan tak je. Tapi bila dah duduk serumah lai lah ceritanya. Meriah takyah ceritalahh. Memang happening lah. Pergi-balik sesama. Naik teksi sesama, tertinggal bas rapid pun sama-sama T^T hahaha Lambat datang class pun sesama sebab masing-masing lena tidur dibuai mimpi maklumlah rumah level 21 XD So, masa sem 1 ni boleh la korang cari rakan yang sekepala untuk dijadikan housemate. Yang memang boleh duduk sebumbung. Senang dah susah bersama. Kalau takde air, satu rumah takmandi bersama.. HAHAHA

6. rumah sewa

Biasanya yang IPTS laa yang hostel tak disediakan. IPTA maybe ada jugak kot. Kalau boleh cari rumah yang area kampus. Yang dekat dengan LRT, Monorel, yang ada banyak bas rapid. Senang nak dapat teksi. Aku senang je ceritanya. Kalau bas rapid takde, teksi pun semua penuh alternatif last ialah jalan kaki. Kalau takde choice sangat laa. Tapi sekrang ni musim panas yang memang perit nak berjalan, kitaorang sanggup tahan teksi walaupun dah terlmbat masuk class. Memang kena bina tembok laa tahan malu masuk class nanti. HEHEHE

Panjang punya menaip sampai habis takde lagi cerita pasal persediaan nak menghadapi final kan? KUANG3X In Sha Allah laa sambung di entry akan datang. Sebenarnya macam-macam aku nak share kat sini tapi tulah buat entry panjang-panjang kalau yang ada sudi baca takpelah.. kalau takde pun takpelah. hihi :D Buat akak, adik, abang perantau sekalian selamat pulang ke kampung halaman masing-masing. Semoga selamat sampai ke destinasi. Semoga dipermudahkan perjalanan. As Salam.



Mereput sejak March

1 comment:
Assalamualaikum wahai rakan-rakan maya sekalian,
Lamanya blog ni takberupdate. Last entry 8 March ==' Ape ke malasnya aku sejak masuk sem 2 ni ?!
Tapi malas tu pulak ditambah dengan jadual yang masyaAllah, packed sangat-sangat!! So, memang takboleh nak buat apa. Tapi, sekarang giliran aku pulak nak mereput. 3 bulan ++ cuti sem weyhh. Yipiiii !!!! Lama tak stalk orang nih. hihi


Yang sudi singgah kat blog saya ni, terima kasih banyak-banyak. Yang ada tinggal "flying kiss" kat cbox pun terima kasih ye.. nanti saya balas balik kunjungan korang. Lama-lama tengok blog ni pun, aku dah bosan. Header tu memang... memang nampak sangat aku ni one of the kpoppers kan ?? hehe Bukan hardcore ye, biasa-biasa je. InsyaAllah, bila rajin sikit, nanti laaa.. bila rajin tu datang akan bertukar header tu. Yang dah nak muntakhijau tu, ampun yaaa. *tunduk 90 darjah*

Tak sampai sepuluh hari lagi dah nak sambut kedatangan bulan ramadhan. Taksabar nak berpuasa full tahun ni dengan family :3 Sebab tahun lepas kan.. jadi anak perantau kota KL. Tahun ni dan insyaAllah tahun seterusnya, aku berpuasa disamping keluarga. hihi Poyo je ayat ni.

>>http://anies-msletoes.blogspot.com/2014/07/kronologi-budak-perantau-balik-kampung.html

Kwangsoo Join Instagram !!

2 comments:
Assalamualaikum.
Well, tadi baru tahu yang Kwangsoo finally .. yeahh FINALLY join jugak instagram! Sebelum ni, member running man yang lain dah lama join insta, tapi Kwangsoo je baru nak balas cinta aku. hahahhahaktuiih XD So, lepas ni, memang setiap masa aku stalk Kwangsoo, nak tahu jugak siapalah geranan perempuan bertuah yang dapat menawan hati dia tu. Kalo taksilap, mesti dia tengah 'in relationship' dengan someone. Siapa ntahh.


Member RM lain pun aku follow jugak. Gary, Jongkook dengan Sukjin. Tu pun, Sukjin baru je.. baru je aku follow tadi. hahaha Just nak support dia. Nantikan tak fair plak --' So, for those yang belum tahu lagi apa insta member-member RM termasuk Kwangsoo, ni listnya :

Lee Kwang Soo - https://instagram.com/masijacoke850714
Gary - https://instagram.com/gaegun
Kim Jong Kook - https://instagram.com/kjk76
Ji Suk Jin - https://instagram.com/jeeseokjin

Masijacoke850714 mean :
Berdasarkan sumber, 'masijacoke' tu maksudnya, "Let's drink coke" . Kenapa coke ? Kalau korang ingat lagi episode yang dia minum coke satu botol macam tuuu je.. Macam minum air kosong. Ingat tak ? Air coke kan bergas so maybe dia nakgitahu laa dia ada bakat dalam minum coke ni. hehehe Pastu yang nombor belakang tu, ialah birthday dia : July 14th, 1987

Okey tu je. Sekian.


Food Review: Boat Noodle Times Square

No comments:
Assalamualaikum.
Kecoh kot boat noodle dah bukak kat TS ! Since sem 2 ni, aku takpernah lagi jejakkan kaki kat TS. Apa perubahan, kekurangan, penambah baikkan pun aku taktahu. Since duduk rumah sewa ni jugaklah, rutin shopping aku dah makin berkurengg --' Dah laa MARA takdapat. Sobs sobs T^T Kalau cerita pasal MARA, lari mood terus. Okey, lupakan pasal 'bapak angkat' aku tu . Nasib elaun dari PAMA (papa mama) masuk. XD


Moh laa datang kat Boat Noodle ni weyhh. Confirm korang semua takmenyesal. Aku yang dah makan tengah hari tadi, still craving lagi nak pergi sana. Sebab .. sebabnya aku makan 3 magkuk je. tsk tsk. Orang cakap pedass, so aku takutlah nak order banyak, kan takhabis.. aku yang rugi, Asilah yang untung :' D HAHA Macam biasalah, aku pergi dengan Asilah. Dia memang 'datemate' aku daaa. Orang lain nak ikot, tapi tulah. .. masing-masing ada masalah peribadi sendiri :

- duit takcukup
- class mandarin (lagipun hari ni ada test oral)
- kem apantah. .. Kawan aku sendiri taktahu kem apa.
- dan masalah dalaman yang lain. Takkan aku nak list kan jugak kot HEHE

Tapi biasalah studentkan.. Masalah paling 'win' sekali memang duit takcukup lah jawabnya. Dalam erti kata lain, nak berjimat. Akhir bulan baru boleh nak pergi try tempat makanan macam ni Nak shopping ke.. Kan lari bajet sara hidup kat Keyy'el ni, merana kau, sampai elaun MARA masuk  =,-


Berjaya Times Square 2nd Floor, East Wing

Located kat 2nd floor. Senang je nak cari Boat Noodle ni. Senang cerita, cari kat mana lift yang transparent (yang berkedudukan kat tengah-tengah TS), then Boat Noodle bertentangan je dengan lift tu. Takpun, korang akan nampak kedai kasut (Shoe's Bar), korang terus je.. straight don't belok-belok.Sebab boat noodle berada kat 'dalam' skit. Paling hujung kalau aku taksilap laa.


Interior design macam biasalah.. adalah skit suasana konon-konon berada kat Thailand. Waiter dorg maybe anak jati dari Thai kot. Dengan 'slang' english takberapa english sangat. Macam orang melayu speaking lah XD HIHI Mesti ada 'sleng' melayu skit kan..

Where are you jadi, "whey r uuu.." HAHA Dengan lagu thailand berkumandang pastu service pun okeylah sebab masa tu takdelah ramai sangat orang sampai beratur. Aku pergi dalam pukul 12 tengah hari. So, bukan waktu orang serbu lagi. Harga boleh tengok gambar atas. Yang penting, TAKDE CHARGE, TAX dikenakan. Tu yang paling aku suka. HIHI Tapi, seat dia takdelah banyak sangat. So, kalau korang pergi dalam pukul 1 petang keatas, maybe kena beratur lah kot. Sebab sorang-sorang makan bukanya sekejap. Macam akulah. (peace) Sebelum makan, snap gambar dulu.. sambil tu, borak-borak pasal saham hari ni jatuh ke tak, jumpa secret admirer ke tak kat kampus tadii .. hihi


Rate price satu bowl : RM 1.90

Setakat hari ni, satu bowl tu harga dia dalam RM1.90. So, bagi aku harga tu sedarhana. Takdelah mahal sangat dan takdelah murah sangat sebab kandungan mee dalam mangkuk tu sekali suap je, kalau kapasiti mulut korang saiz XXL laaa XD hehe Tapi aku tadi, dalam 2-3 kali suap dah habis. Aku order 3 bowl je. InsyaAllah nanti, kalau ada rezeki nak pergi lagi. Alaaa, TS je kot. ..

Ada dua jenis pilihan : ayam @ daging. Dan ada yang pedas, dan ada yang agakk pedas. Tak faham? hihi Takpe, nanti waiter tu terangkan dekat korang : ) Bagi aku masa makan 1st bowl tu, takterasa lagi pedas dia. Masuk bowl ke-2 okeyyy, pedas laa jugak tapi takdelah sampai takleh telan. Aku yang jenis takmakan pedas ni pun boleh pelahab 3 bowl, takmungkin korang takboleh kot ? 1st time nak try, so aku taknak laa jadi tamak plak nanti. Takcukup, boleh order lagi kan ;D


Nampak kan berapa 'helai' je mee dalam tu? So, kalau nak jadikan lunch ke, 3 takcukup beb! 5 keatas, insyaAllah. So, selagi dompet takkempis lagi tu kan, jom lah try boat noodle ni. Aku kena bayar RM5.70 untuk 3 bowl. Darabkan je RM1.90 dengan jumlah bowl yang korang beli. Dan selagi takde charge dikenakan ni, baik korang serbu cepat-cepat HEHEHE


Lagi satu, korang kena bayar kat counter tau. Jangan jadi macam kitaorang tadi.. ==' hahaha Sebenarnya, aku taknampak yang mana satu counter nak bayar. Signboard dalam bahasa thailand. Apa yang signboard tu maksudkan pun aku taktahu. So, aku cakap kat Asilah try tanya waiter dulu, kat mana counter nak bayar kan. Sebab meja sebelah kitaorang tadi, pergi bayar sendiri kat counter. Ni bukan macam Pizza Hut ke, Papa John ke yang angkat tangan pastu panggil waiter then masukkan duit dalam sarong beg tu pastu dorang kasi balance tu. Ni kena self-service.
Kau makan, kau sendiri yang kena bayar =,= ahhaha

Asilah, dia panggil waiter tu pastu tunjuk duit kat waiter tu. Dia nak suruh waiter tu bayarkan untuk kitaorang. Sebab dia cakap, kalau kat restaurant lain kan, kalau customer taktahu kat mana counter tu, dia just hulurkan duit tu then waiter tu datang lagi sekali just bagi balance. hadoiii asilah.. asilah..

Pastu waiter tu tunjuk kat kitaorg kat mana counter. Then dia gelak. Tapi gelak sinis jelah. Malunya aku time tu.. hahah Aku tanya asilah kenapa dia bg duit kat waiter tu, jawapan dia macam aku terangkan tulah. --' So, please jangan jadi macam kitaorang. 
Till then.