Lelaki di Mata, Perempuan di Mulut

Assalamualaikum.
Sekadar renungan bersama. Apa yang korang faham dengan tajuk entry ni ? Konfem korang tak faham kan apa yang aku maksudkan. Kalau aku pun aku takfaham. =='


Kebanyakan wanita akan meletakkan tangan mereka di mulutnya bila dia menangis.
Dan lelaki pula akan meletakkan tangan mereka di matanya bila dia menangis. Seolah-olah
mereka mengetahui dari mana banyak terhasil dosa, . . . 

[ Dr. Khalid Abd. Aziz Muhammad Al-Jubair ]

Pendek je kata-kata ni tapi memang deep. Deep sangat-sangat. Sentapp aku masa baca. Kalau kita sedar, memang itu pun yang kita akan buat. Perempuan, taklepas dari mengumpat. Mengumpat kawan sendiri, depan baik belakang jahat. Saudara seagama sendiri. Tanpa kita sedar, kita bekalkan dosa sebagai amalan di Akhirat sana. Allahu.

Lelaki. Walaupun perempuan dikatakan mempunyai 7 nafsu, lelaki hanya 1 namun yang satu itulah yang banyak membawa kaum Adam ini ke lembah dosa. Tanpa kita sedar, setiap perbuatan yang kita lakukan itu membawa kepada kebesaran ciptaan olehNya. Subhanallah ! Allahuakhbar !

"Ya allah ampunilh dosa2ku , suamiku, ank2ku, kaum kluargaku, saudara maraku, sahabat2ku dan muslimin muslimt.. sebelum engkau mngmbil nyawa sempatlh buat kami menyebut prkataan.. LA ILA HAILLALLAH.. ya allah pekenananknlh prmohonan kami ini Aaminn "

Share from this page : L I N K ( FB Ust. Ahmad Dasuki )2 comments: