Kronologi Budak Perantau Balik Kampung

3 comments:
Ho ho ho balik kampung ~ ho ho ho balik kampung ~
Assalamualaikum semua. Sudah masuk lebih 48 jam aku menjejakkan kaki di bumi Terengganu ni ^^ Wah ! Tak dapat nak describe langsung apa perasaan aku masa hari balik kampung hari tu (khamis = 24.7.14) Aku balik kampung naik bas okeyyh. Sorang-sorang okey ? ^^ haha


23.7.14 (Rabu : Malam terakhir tidur kat hostel)
Packing ? Aiishhh dah lama aku settle kan. Cuma packing lah apa yang patut. Nak tambah itu ini. Shawl, shoes, blouse, skirt yang aku shopping tu .. Siap packing, apa lagi ? Hati ni memang dah lapang sangat sebab esok tak ada kelas. Sepatutnya ada,tapi disebabkan lecturer IT kitaorang memang baik hati so, miss Amelia batalkan kelas esok ! ^^ Yeahhh Baru ada feel nak balik raya kan ? Alaa, kelas kitaorang pun sejam je kot. Dari 8.20 pagi- 9.20 pagi. Tapi, class tu dah digantikan masa class hari isnin haritu. So no worries .

24.7.14 (sahur time !!!)
Yeahhh ! Sahur terakhir di bumi Bangsar ! Lepas ni kita bersahur sama-sama dengan family :P Mana tak happy, kan ?! Kat sini(Bangsar) masa awal-awal ramadhan dulu, menu sahur aku : kuey teow goreng/ nasi goreng patayya. Menu yang sama masa berbuka ==' Tapi cafe hostel ni bapak murah ko ! baru RM3.00 + air teh'o ais RM1.20 = RM4.20 Haha Jimatt tak ? Tapi aku tukar aku punya selera kepada nasi goreng biasa. Still maintain harga : RM3.00 So, memang takde hal bro.. memang takde hal bro :P


Rindu.

1 comment:
Assalamualaikum semua. Alhamdulillah dah selamat bersahur tadi. Korang makan apa ye ? Nasi putih lauk ikan 3 rasa ? lauk ayam percik ? nasi goreng patayya ? Ke biskut celop milo ? hehe Minum seteguk air pun dikira sahur tau.. So no worries ^^ Bukannya sahur pukul 12-2 pagi tadi okey. Sekarang ni semua dah lena ke tidur especially boy(s) , maklumlah world cup dah habis. Germany menang , kan ? *winkwink

Sebenarnya .. Tadi ada 'ternampak' satu post kawan sekolah nama.. Post gambar mengenai satu majlis bersempena bulan ramadhan. 


Tapi, the most 1st thing..yang paling aku rindu semenjak berakhirnya zaman kegemilagan remaja aku dulu ialah KAWAN. Ya Allah .. rindu sangat-sangat kat dorang. Aku taktahu nak cakap macam mana.. Hanya Allah je yang tahu perasan ni. Aku rindu teramat sangat dengan dorang terutama kalau time bulan puasa ni. Kitaorang dah macam adik-beradik. Bergurau, bergelak "hahaha" tak hengatt dunia *astaghafirullah** study sama-sama.. Semua sama-samalah . Kalau pergi mana-mana, memang berempat.





 #From left : Adha , Maira , Anies(me) and the one and only Iliya

Tadaa.. Seperti yang korang lihat. Kitaorang memang takboleh berpisah. Even ada je time kitaorang bergaduh. hahaha Childish gilerr time tu ==' Takpe, gaduh tu yang menyebabkan kitaorang lebih memahami each other. Sbnarnya semua specky . Maira tu jarang pakai kalau kat luar.. Time belajar je dia pakai. Tapi kalau dia pakai, complete , 4 Saudara Specky. hahaha LOL :D

Even, taksampai 2 tahun berroommate sekali, tapi kitaorang kalau bergabung.. Fuhh ! Konfem melatop kawkaw habiss. Semua perangai giler-giler. Diketuai oleh aku.. hahaga ! >.<
Among us, aku yang kedua . Kedua apa ? hehe Bukan tertua. Yang kedua melihat alam ni .. hehe

Iliya : 4 Februari 1996 | Anies : 4 Mac 1996 | Adha : 29 April 1996 | Maira : 8 Julai 1996

So aku kak Ngah la..Faham ?


Rindu.. rindu aku bukan kepada kawan je.. Tapi rindu jugak moment berpuasa di sekolah dulu terutama kat SAHUT. huhu Tsk tsk T.T Rindu teramat sangat. Rindu nak sahur sama-sama even semua duduk depan locker then makan biskut masing-masing LOL, rindu nak berebut ayam bila time nak berbuka. Sorry, ke-childish-an kitaorang mmg takdapat nak dibendung.. rindu nak berbuka sama-sama. Keluar/masuk DEMA sama-sama, rindu dengan ustaz Joha, ustaz yang lain dan cg.2 yang lain..

Rindu dengan events, sempena ramadhan.. Ceramah tentang bulan ramadhan, even terlelap jugak kat bahu kawan sebelah.. Rindu nak dengar ceramah Ustaz Joe (ustaz lagend kat SAHUT) , rindu.. nak beriftar sama-sama satu batch, satu sekolah .. satu classmate.. Rindu semua tentang zaman sekolah. 

Kat sini, suasana bulan Ramadhan tu takterasa sangat. Kalau dulu, tiap-tiap malam terawih sama-sama. Makn sama-sama dalam DEMA . Sebutt 'amin' kuat-kuat biar satu DEMA dengar bila doa makan habis dibaca.. Rindu nak berselawat ramai-ramai.. Rindu nak 'berhanana' satu surau. 


Rindu jugak nak bertadarus al-quran even badan penat letih seharian takmandi, seharian belajar. tapi tetap ada masa nak bertadarus. Kat sini, bukannya tak ada masa..tapi galakan.. Boleh je aku nak baca satu mukasurat sehari, atleast.. tapi how about other(s) ? How about my roommate semua tuh ? Bukan setakat rindu nak bertadarus al-quran je, rindu jugak nak baca surah Al-Mulk ramai-ramai satu dorm sebelum tidur.

Rindu nak baca surah Yassin setiap malam Jumaat.. Rindu semua pada waktu dulu.. Sekarang, semua atas kita. Kalau dulu ada ustaz yang boleh bimbing kita.. Sekarang semua terletakk, bergantung atas diri kita. Kalau dulu ada kawan yang memang boleh dipercayai.. yang boleh bimbing kita..yang boleh tegur kita kalau buat silap.. Kalau terover-tersasul dalam pergaulan.. Skarang, semuanya atas diri kita : (
Sahabat, rindunya aku kepada mu.. 



" Hye there.. I just want you to know , that how glad and bersyukurnya got met korang. Seriously, I         really hope Allah kept our friendship until Jannah. InsyaAllah.. I really hope, kita success dalam bidang yang kita choose. Nanti, bila dah kahwin.. hahaha Macam yang selalu kita bualkan sama- sama dulu tu.. will come true Path yang kita choose ni akan temukan kita nanti. Semua dah berjaya :D Dah ada rumah, kereta sendiri. Dan 10 tahun nanti, kita akan buat reunion kat Korea, kat pulau Nami ke.. kat mana-mana tempat macam kita berangan sama-sama dulu.. InsyaAllah.. if Allah willing "

Baiklah .. dah sampai penghujung entry ni.. haha Tetiba buat throwback time zaman sekolah dulu.. Kalau korang, apa yang korang paling paling teramat rindu waktu zaman kegemilangan korang dulu, yang kalau diberi peluang korang nak detik tu.. momment tu berlaku sekali lagi ? 

#kalau aku, for sure lah nak jadi kanak-kanak balik.. rebutt mainan dengan adik aku.. bergaduh manja dengan kakak.. main sama-sama dengan kawan waktu petang.. main masak-masak. Keluar pergi jalan-jalan lepas berbuka sambil pegang torchlight buatan sendiri ^^ hehe Rindu serindu rindunya momment tu .. 





Cat Itu Kucing, Kucing Itu Cat

6 comments:
Assalamualaikum semua sahabat seperjuanganku ^^ Alhamdulillah.Hari ni dah masuk hari ke-15 Ramadhan. Dah separuh perjalanan kita dalam bulan ni kan. Ramadhan ni full strike aku berpuasa di perantauan, KECUALI bila balik kampung nanti hehe Tak sabar-sabar.. Ganu, im coming home, SOON !!! Tadi, terpandang satu gambar yang di share di facebook (caiir hati Iolls) :


Dengan caption : Biarpun senapang dan pistol lambang keberanian dan kehebatan namun hati tetap lembut bila bertemu haiwan kesayangan Rasulullah S.A.W.

Ya Allah.. Bayangkanlah.. Dorang kat sana entah makanan tu cukup ke tidak, tapi still lagi sudi berkongsi rezeki yang ada dengan haiwan kesayangan Rasulullah SAW ni. .. mulianya hati dorang.. memang lelaki idaman beta lah ^^ hehe Betul aku cakap. Aku adore sangat for those yang sudi berkongsi makanan, rezeki yang dorang ada dengan haiwan.. tak kisah la kucing ke, arnab ke, kambing ke, apa-apa jelahh.. 

Tapi sedih kalau terkenang kan keadaan kat Malaysia ni.. Ada tu, siap sepak terajang lagi ! Tak puas, dipukulnya binatang takberdosa tu ==' Ya Allah.. Bukannya kucing tu mintak sepinggan nasi yang kau makan tu ! Kalau takut/geli/tak suka sekalipun, jangan lah cederakan haiwan tu. Aku bab kucing ni memang pantang sikit. Bukan sebab hanya kerana kucing ni haiwan kesayangan Rasulullah SAW, tapi sebab kucing ni makhluk ciptaan Allah. Berdosa menyakiti makhluk ciptaanNya. Paham ke faham ??!

Kalaulah ikan goreng kat dapur dilarikan kucing, janganlah sampai meroyang satu kampung kejar 
kucing tu.. Anggaplah tu rezeki kucing tu. Kadang-kadang, Allah menguji kita dengan menghantar seekor anak kucing di rumah. Apa tindakan kita ? Tu bergantung atas naluri tahap kemanusiaan individu tersebut : )


Bertuahnya Mueeza ni ^^ Ada satu kisah ni, pada waktu Baginda ingin menunaikan solat, Mueeza tidur diatats jubah Baginda. Kalau korang apa korang buat ? kejutkan Mueeza ? Halau dia ? Tarik ekornya sebagai tanda nak suruh dia bangun ? Bukan.. bukan itu tindakan Rasulullah SAW. Bahkan, Baginda memotong belahan lengan jubah (tempat Mueeza tidur) tersebut. Subhanallah .

Banyak sebenarnya cerita mengenai Rasulullah dengan haiwan kesayanganNya. Korang boleh baca cerita selanjutnya di SINI dan juga di SINI . InsyaAllah, di bulan mulia ni kita mendalami dan menghayati cerita mengenai perjuangan para sahabat, peristiwa di bulan Ramadhan, kebaikan bulan Ramadhan dan juga kisah teladan . Sama-sama kita mendapat manfaat >.^ 

Rindunya aku dekat budak gebu yang ada kat rumah tu >.< huhuuhu Tsk tsk..

"Allah jadikan KUCING ni suka tinggal dengan manusia. Kita letak sejadah nak
sambung sembahyang dia duduk atas sejadah. Kita naik katil nak tidur
dia naik atas katil, kerana apa ? Kerana kucing ni sesuai dengan
keadaan manusia. Itulah Maha BijaksanaNya Allah. "

-UAI-


Bagi yang berkemampuan, kalau boleh .. janganlah dihalau kucing yang datang rumah tu.. Bagilah sedikit lebihan makanan yang korang makan. Sikit pun tak apa. Mashaallah ! Pahala yang korang dapat tu besar ! Tapi jangan disebabkan hanya kejar pahala.. biarlah ikhlas ^^ Ikhlas kan lebih baik . Then, kalau jumpa kucing jalanan tu, daripada korang beli dengan harga ribu-riban, apa kata korang bela je yang kucing terbiar tu. Biarlah tidak segebu secantikk seflawless kucing mahal yang lain. 

Sesiapa yang ada IG , korang boleh search IG ni : nala_cat  Taksilap aku, Nala ni kucing terbiar. Dijaga, dibela, .. sampailah jadi secomel dan segebu tu ^^ Tapi kalau korang jumpa kucing yang ada collar ataupun rantai tu kan, janganlah dirembatt buat harta sendiri .. haha Sebab , biasanya kucing macam tu bertuan. Maybe kucing tu sesat ke, takingat rumah ke.. Kahsian tuan dia cari .. :D

Selain Nala.. Antara kucing angkat di alam maya aku yang lain ialah,.. tak lain tak bukan keluarga bahagian from Thailand !! Roku N Hachi ^^ Dorang dah ada anak tau. Comel gilakkk . Korang boleh stalk IG dorang. Roku : rokuthecat ,  Hachi : hachithecat Pssttt.. Dorang husband and wife okey.. hahaha



Lagi 2 Minggu ! Countdown ..

2 comments:
Assalamualaikum semua. Hari ni dah masuk ramadhan ke-13 so macam mana ? Full ke dah ada lompang ? haha Well, hari ni dah masuk 3 minggu aku berada di perantauan plus berjauhan dengan family. Minggu depan, lagi 10 hari, genap sebulan aku berada kat sini ^^ Sekejap je kan ?


Jangan salah faham tau. Siswa sebab hostel ni dulu pelajar lelaki yang guna. Tapi sekarang dah terbalik. Memang siswi Unikl yang stay sini, tapi alamat tak akan berubah. Faham ? Patutlah kat sini ada gym.. haha Ramai kot student lelaki jealous dengan kitaorang punya facilities. Kalau time petang tu kan, kalau tengah free sebab tak ada class, memang boleh buat marathon berjemaah la pergi gym. Sebab ?

Sebabnya nak rasa kediginan air-cond kaw !! haha 2nd, nak bakar segala lemak di badan ni hah ! Tapi, kat sini, hari-hari aku berjalan kaki. Kalau bas dah full, terpaksa ambik LRT. Maka, berjalan kakilah aku bersama roommates ke LRT Bangsar. Nak kata dekat, tak adalah dekat sangat. Boleh tahan laa , nak-nak time bulan puasa ni! Lagi mencabar. Semalam, dah marathon sehabis mungkin. Dari Monorel Imbi berjalan kaki ke stesen monorel apa ntah.. tak ingat. Tapi jauh weyhh T.T


Creepers Shoes Hanya RM 29.90

2 comments:
#entry ni sambungan .. so harap maaf kalau kurang faham dengan cerita yg aku nak sampaikn.. kejap hari ni, kejap semalam.. hehe ni ada dalam draft.. baru hari ni (3 Julai) aku keluarkan ^^

Assalamualaikum semua. Salam 3 Ramadhan.. esok dah masuk 4.. 20 hari lagi nak balik woii ! huhu Lambatnya lah.. Homesick jugak aku kat sini. Tapi tak adalah sampai meroyang bagai tuh. Kalo yang tu, masa form 4 dulu tak apalah. Sekarang dah kena be strong.. takboleh lembikk sangat. InsyaAllah dipermudahkan segala urusan olehNya. ^^


Setibanya dari bazaar ramadhan Bangsar tadi, terus aku pergi pondok pengawal. Nak tengok sampai taklagi barang yang aku order dari Nile.com.my . Bukan barang aku je tau. Campur sekali dengan barang roommate aku. Shopping sakan beb ! haha Lebih seratus ringgit pulak tu ^.< Tapi aku sangat rasa berpuas hati dengan customer service N delivery dari pihak Nile.com.my ni sendiri. Kenapa seratus ringgit ? aha Sebab nak dapatkan postage FREE.. Sape taknak barang FREE kot.