Entry Memang Best. Baru Nak Baca. Tapi ... .

Sebelum pape, nak promote jugak blog ke-3 aku. Bahahaha Sape belum follow, jemput 
singgah, tinggal jejak N jemputlah follow ^^ Yang dah follow tu terima kasih banyak-
banyak. Baru siap semalam, so memang tak sempat nak pergi promote blog ni : 
Giveaway's Section kat blog korang-korang.

Berbalik kepada motif sebenar entry ini diterbitkan. Aku sebenanrnya memang suka
sangat baca cerita korang. Pasal UPU ke, pasal sambung belajar ke, pasal isu semasa ke, 
pasal kes politik kat Terengganu ker, ataupun pasal artis ke. Apa sahaja yang muncul kat 
dashboard aku. Tapi sejak dua-menjak ni kan, aku dah dapat detect beberapa blog 
yang ada virus ! Ya Allah, mujurlah aku ada pasang anti-virus kat laptop ni. Kalau
tidak, alamatnya dah lama laptop ni hembuss nafas terakhir.

Macam mana erk ??? Adoii, aku memang pantang betul kalau bab-bab virus ni. Tak kesah 
lah trojan ke, virus terajang ke, dan sepupu-sepapak nya. Macam mana nak 
selesaikan masalah ni ??? 

Aku nak je bagitahu kat tuan empunya tanah tu, tapi mana tahu aku salah
informasi ke. Laptop aku yang sebenarnya masalah ke. Tapikan, aku guna antivirus ni :


So, avast ni akan selalu update dari semasa ke semasa. Kalaulah aku bukak blog korang 
kan, pasal entry terbaru ke tak kesah laa.. then akan keluar warning yang ada tertera 
virus apa then link entry blog korang yang ada virus tu. Contohnya macam kat bawah ni:


Tadi aku pergi kat satu blog ni. Bukak-bukak, then keluar lah makhluk di atas. So lepas ni, 
aku dah tak boleh dah singgah kat blog tu. Blog ni selalu update pasal isu semasa mostly 
and ada jugak gosip artis luar and pasal artis Malaysia. Alhamdulillah,  Avast ni dah 
jalankan tanggungjawab. Tak lama tu, everything dah okey. Laptop ni tak kena apa-apa 
infection ke hape ke. Semua dah update. So takde masalah.


So, aku nasihatkan kepada blogger-blogger kat luar sana, yang belum ada pasang anti-
virus kat lappy korang tu kan, cepat-cepat grab satu. Selamat pun selamat. Maybe 
tuan tanah blog tu tak tahu kan.. . yang blog dorang ada virus semua ni. Eh, baru 
perasan macam serius pelikk je entry aku kali nih. Bahaha ^^ 

Biasannya mesti ada lawak longkang dari aku . Tapi kena lah buat mood serius sebab 
kes ni pun agak serius. Tak pasal-pasal korang kena format balik lappy korang tu. 
Bayangkan laptop korang tu ada assignment ke, document penting ke, yang memang
korang dah tak copy kat mana-mana , tup tap hilang dalam sekelip mata ^^.




5 comments:

  1. ingatkan kotak cenggitu saje2 muncul gedik nk muncul.. kalau guna pc tak keluar pun.. kalau kat netbook selalu gak kua.. xpasti lak blog mana.. haha.

    tq for sharing (:

    ReplyDelete
  2. Wahh, blog pun ada virus? Bahaya ni. .

    ReplyDelete
  3. eh, yang tu antivirus untuk web sahaja atau whole laptop? tak faham.

    ReplyDelete
  4. blog sy ade virus tak??hee.. bahaya jugak nie..

    ReplyDelete
  5. Esh bahaya ni ingatkan blog takde virus lah.

    ReplyDelete