Apa Itu Page Source ???

Assalamualaikum semua.
Hari ni, aku baru lah tahu bahawasanya, apa itu makna P A G E  S O U R C E ! Aku rasa ada je yang geng sekali dengan aku kan ? ^^ hehe Ni aku nak cerita, apa itu page source ? Korang perasan tak, most of the bloggerians mesti mention dalam blog dorang :


Please jangan bukak page source saya !
Mohon memahami. Janganlah buka page source blog ni .
Bukak page source aku ? Allah Maha Mengetahui. Kau tangguh la sendiri balasanNya !

Perkataan jangan tu sepatutnya diubah. Gantikan dengan Bukalah/Silalah . Kenapa ? Lumrah manusia. Yang dilarang tu lah yang nak dibuat. Orang kata jangan, makin dia bertegas nak buat. Betul tak ?? Percayalah.. Tak payah ambil contoh jauh-jauh, kita sendiri je.

" Amin, jangan panjat pagar tu .. nanti jatuh , sakit . "
" Sila jangan tekan link ni .. "
Jangan scroll down, atau anda tahu akibatnya "

Baik kita tukar perkataan 'jangan' tu kepada buat lah.. kalau nak mampuss ! buatlah kalau :

" Amin, panjatlah pagar tu.. Bila jatuh nanti, pandai-pandailah ko bawa diri pergi hospital. "
" Tekan link ni.. Maut menanti mu "
" Sila scroll down, anda pasti akan takkan menyesal "


Hah ! Kang lebih baguss. .. yang ditegah tu lah yang dikejar, dibuat, diamalkan .. Manusia.. manusia .. Tak pernah nak serik ! Perasaan ingin tahu membuak-buak.

Curiousity killed the cat

So, sama macam isu kat atas tu. Jangan bukak page source blog ni.. Aku yakin nanti korang mesti buat jugak kan ? Sebenarnya page source ni macam satu halaman yang penuh dengan code css/html blog kita.

CTRL + U

Cuba korang tekan CTRL + U serentak. Nanti akan keluar pop-window yang penuh dengan code semua. Kalau yang tak biasa main code, mesti akan rasa mual/pening. Hah ! Itulah page source. Melalui page source ni, orang boleh copy bolat-bolat design blog kita. Tapi still lagi kena edit. Ni dikira sebagai satu 'jenayah' siber kowt.. hehe Suka hati aku jeh..

Tapi, consider lah sikit perasan orang lain yang penat lelah, susah payah edit blog/skin tu, senang-senang je korang ciplak hasil kerja dia. Kejamm sangat tu weyh ! So sila-silakan diri anda untuk bukak page source blog aku nih ^^ Aku tak rugi apa-apa pun..

Cuma, hermm.. lantak lah.. korang tanggung lah sendiri azab kat neraka nanti ^^


4 comments:

  1. baru akak tau yang kite bole curi code html design nie.. akak memang ketinggalan.. akak ade tekan..hihi.. just nak tau function dye.. aah la memang betul la..jakun jap.. akak tak ambek desing awk pon taw..hikhik.. :)

    ReplyDelete
  2. Alan benci betul orang yang bukak page source then copy code tu !!!! Benci !!!!

    ReplyDelete
  3. Fifi yang tau sikit2 pasal designing ni pun rasa mual je menatap pagesource tu, mesti yang terer2 je yg boleh mencuri design from page source ni :D

    ReplyDelete
  4. Jum tutup page source . Ikut tuto dari blog kakak ni ->
    http://www.amalinalee.my/2011/05/tutorials.html

    hehe just share kalau korang taktahu :D

    ReplyDelete