Cara Letak Subtitle Dalam Movie ( Emergency Couple Edition )


Emergency Couple okeyh, bukan Monday Couple. hehe So, sesiapa yang belum lagi download Full Episode Emergency Couple, boleh ke SINI. Dan sekarang nak tunjuk tutorial macamana nak masukkan subtitle dalam movie. 

Saya biasanya tengok movie dengan VLC Media Player. Sape yang belum download lagi tuh, boleh laa search Google.. Free of charge : ) Ni saya tunjuk untuk episode 21. Kalau dah faham yang ni, episode lain boleh buat sendiri.

1. Buka VLC Media Player. Then, drag mana-mana EP Emergency Couple. 

2. Pause dulu video tu. Then, buka link Eng Subs , boleh cari di SINI.

3. Lepas tekan link tu, akan keluar page macam kat bawah. 


4. Tekan button Download English Subtitle . Done ? Lepas tekan tu, memang automatic dah download subtitle tu. Contohnya macam gambar kat bawah ni :


5. Tapi masalahnya sekarang ni, file tu dalam bentuk Winzip. Jadi nak tukarkan file tu dalam bentuk sebenarnya, Open Computer > Download > Cari nama file subtitle yang download tadi tu.


6. Tadaaaa ! Dah jumpa file tu. Right click > Extract Files... Dan akan keluar satu pop window. Tak perlu banyak fikir, tekan je Okay. Macam gambar bawah ni :


7. Lepas tekan okey, maka akan ada satu pertambahan file. Iaitu file sebenar subtitle tu. Yang ni cara nak extract file, belum lagi cara nak masukkan subs dalam video. Sape dah fasih, boleh tengok. Mana tahu kalau-kalau dah lupa ker kan.


8. Mohon abaikan jer link download yang lain tu. Buat tak nampak je lah okey. Yang kena tengok, yang dalam kotak merah tu. Okey, so dah siap extract file. Cara seterusnya , nak masukkan subs dalam video. Okey, buka balik VLC Media Player tu, kalau korang tengok, video tu memang RAW. So, first, Right Click di video tadi > Subtitle > Add Subtitle File... Akan keluar pop window :


9. Cari file untuk subtitle episode video tu. Sebabkan saya tengok EP 21, so saya buka file Subs 
Episode 21. Lepas buka, akan keluar macam ni pula :


10. Ada 3 file semua sekali. Kalau tak silap saya, mana-mana file pun boleh. Saya pilih yang atas. Dan, jeng.. jeng .. jeng.. .. Dah ada subs. Senang je kan ? 


Sorry kalau tak faham. Saya ni memang takpandai nak jadi tutor ke, cikgu ker,
hanya share ilmu yang ada. If ada sebarang persoalan mengenai tuto ni, boleh 
comment di entry ni, ataupun di cbox saya. Kalau ada silap mana-mana step ke, 
mohon dimaafkan sebab saya budak baru habis belajar. hihi : ) schooleaver #


2 comments:

  1. Assalam.

    If belum join GA Liniey n Nad, jemput join ea. Ada 2 top refferal.

    If dah join boleh terus promote GA ni utk berpeluang menang top refferal.

    Dan..
    90+ pemenang by Random.org dicari :)
    Antara hadiah:
    >> Buku Cerita Ahmad Ammar
    >> Naked 2 Eye Shadow
    >> Inner Neck Magic Berdagu
    >> Inai Homemade
    >> 5.11 Tactical Belt

    http://www.linieynor.com/2014/03/sweet-giveaway-by-misz-nadea-liniey-nor_14.html

    GA dilanjutkan sehingga 23 April 2014 :)

    ReplyDelete
  2. tq tq tq !!! sangat membantu :)

    ReplyDelete