Apa Itu Dalgona ? Sejenis Bakteria Merbahaya ??!

Dalgona ? Ye , dalgona. Dalgona merupakan sejenis bakteria yang hidup bersama manusia. 
Ramai yang tidak mengetahui tentang perkara ini. Dan ramai juga yang memandang ringan 
terhadap bakteria ini. Bayangkan, kita sudah hidup berapa tahun. 17 ? 71 ? 28 ? 33 ? 48 ? 
Cuba kita bayangkan pula berapa jutakan bakteria ini sudah menetap di dalam badan 
kita ???! Zaman semakin maju, namun pemikiran manusia masih lagi ketinggalan 
mengenai masalah ini. Mari kita rungkaikan isu permasalahan ini.

N A M U N ,

Dalgona yang seperti di atas : Sejenis Bakteria . Betul ke idok ? Sape di antara korang 
percaya , angkat keyboard ? Bahahaha Mana adalah. Dalgona yang dimaksudkan ialah 
seperti berikut :

Dalgona is a sugar-cookie which is made of sugar and baking-powder.

Hah ! Itulah Dalgona. Ruphenya seperti gambar di bawah ni . Dalgona ni sangat famous 
amous di Korea. Senang je nak buat makhluk ni. Guna Baking soda and sugar je. Lepas 
ni pakat serang dapur rumah masing-masing yer XD


Kalau korang peminat EXO, dan selalu layan EXO Showtime, cuba korang throwback 
balik, dalam Episode 7, dorang ada berhenti kat seorang pak cik ni yang gigih buat dalgona 
tuh. Nampak macam senang kan ? Kalau korang free, jom cuba buat . Ni resepinya :

                                  

You need to prepare white sugar , baking soda and Dalgona scoop. If you don't have 
Dalgona scoop, you can use a ladle in your kitchen.

1. Turn on the fire.
2. Pour the white sugar in a scoop (3/4 of scoop)
3. Heating up the white sugar until it starts melting.
4. Put in tiny amount of baking soda and stir up with stick.
5. If it become a liquid, sprinkle the baking soda on the chopping board and pour 
melting sugar.
6. Make various shapes with Dalgona frames.
7. Wait until it beocmes hard and eat.

Korang boleh rujuk video from Youtube tu or korang search : EXO Showtime Ep 12 di 
youtube. Sebab dorang ada buat Dalgona masa episode last tu. So selamat mencuba. Nak 
try jugak buat , tapi nanti dulu lah XD

1 comment:

  1. Hahh ieyda kebetulan baru lepas tengok eps 7 tu hihi eksaited gila baca entry anies pasal dalgona :) lepas ni boleh la try buat :))

    ReplyDelete