Rumah Kata Pergi, Sekolah Kata Mari

No comments:

<< rumah impian. bestnya ada kolam camtu. Ohh! >>

*PERINGATAN!
Entry Ni Mungkin Agak Panjang Bersamaan Last Post Untuk 2012 . Last ??!
Assalamualaikum. lailailai Semalam (28.12.2012) askar-askar yang seangkatan
dgnku dah berangkat ke medan perang. Adushhh! 31hb ni giliran aku pulak.
Nampak sangat dah taksabar nak pergi  berperang. Kenapa awal sangat??
Biasalah .. Yang pergi awal ni pangkat-pangkat sarjan, mejar, koporel
#aku hentam je nih! Pangkat yang tinggi-tinggi le. Yang tinggal semua pangkat
biasa. Orang penting mesti kena mai awal. Kena hadir kursus kepimpinan la ..
menda alah tu le. & malam semalam merupakn first night dorunk stay d asrama.
Esok lusa aku pulakk! OhNoo ! >.< Masih belum siap nih! Sape kat sini sama
nasib dengan aku ??! yeaHh! high 10 ( ^. < )

Tapi, .. di dalam ketidaksanggupan aku nak balik asrama, aku rasa dah banyak
perubahan yang berlaku kat diri aku. Maaf ye. Aku nak cerita sikit kronologi aku kat
sini. Harap sudi 'mendengar' TY . 29 Februari 2012 . Tarikh keramat aku mula
menjejakkan kaki ke bumi SAHUT. Okey tipu lah kalau ak kata tak eksited. Cehh!
hari pertama dah nangis. What the ?? haha Biasa le tuh. Kat sana, 100% berdikari.
Dari segi kat asrama atau kat sekolah. Kalau sekolah harian biasa kebiasaannya
cikgu yang buat. Tapi kat sini atau senang cakap kalau kat SBP atau MRSM
#mungkin , pelajar yang kena cari cikgu. Bukannya cikgu cari kita. Bilik guru tu
dh mcm tempat yang sangat familiar bagi student SBP. kecuali aku. LOL ha3 Okey,
semuany terbukti melalui result akhir thn aku. Sesangat memberansangka. Erk??
Sebaliknya : ) Masa nak daftar nanti tahu le aku kelas ke berapa & my mother +
my father akan start bagi syarahan dorunk. 

<< Rumah ku syurga ku >>

Tapi aku perlukan bebelan mereka seriously. Kenapa ??! Nak dipendekkan
cerita yang takberapa panjang ni, aku ada seorang kakak perempuan. Awak, takde
kakak lelaki kecuali kalau kat indon dorunk panggil abang dia 'kakak' ?? And she is
already 18 y/o going 19 on 2013. Speaking London bohh! haha LOL Result SPM
dia memang gempakxs habiss! straight A 9A+ , cuma BIO je A solid. Sekarang tengah
buat A level. InsyaAllah kalau ada rezeki dapat ke luar negara. InsyaAllah : )
Mak aku selalu cakap yang aku kalau nak berjaya macam 'along' aku kena belajar
rajin-rajin. Along tu Allah dah bagi dia otak yang brilliant, tapi semua orang boleh
berjaya cuma aku kena usaha lebih berbanding kakak aku. Kembali pada tahun 2008.
Masa ni aku darjah 6.

Result UPSR aku biasa je. Xde apa nak dibanggakan. 3A 2B haha Aku menangis
kot masa ambil result. Kalau nak cakap aku ni memang banyak main masa ni. Tak 
ada langsung rasa nak berusaha. Ala kadar je. Nak 5A tapi takberusaha takguna
jugak. Agak sedih sebab, .. biasalah kalau pergi kat mana-mana terutama kalau
time raya. "Angah sekolah kat mana sekarang?" Aku jawab sek ..
*sek harian " Ohh. " Tkde apa nak cakap lagi. Tapi kalau tanya kakak aku.
"Ohh. TKC Sekolah cerdik tu kan?" po pek po pek ~ Situasi yang paling aku
menci bila parents kita terutama mak kita lah yang selalu duk banding kita dengan
anak kawan dia lah .. anak jiran lah .. so on. .. Ohh! Cepat-cepat aku buat
takdengar. Kalau dengar lagi parah. Kan ?? Mesti pernah alami bukan ??
Biasa lah mak kita memang camtu ; )

<< and im gonna miss my bed : ( sobsob >>

Amboii dah jauh perjalan kan ?? Dah masuk mood mood sedih habess. kuikuikui 
Sekadar perkongsian terakhir buat tahun ni. 2013, The Real Adventure.
Wahh! Dah mcm tajuk filem gitu. Sebenarnya, tahun depan baru betul tahun yang
sangat mencabar bagi aku & sahabatku sekalian. Ya Allah harap semuanya 
berjalan dengar lancar, Amin Ya Allah. Okey terima kasih sebab sudi meluangkan
masa anda kat teratak buruk saya ni. Dengn kesempatan ni jugk saya nak mintak
maaf kalau ada terkasar bahasa sepanjang enrty ni atau entry sebelumnya. Moga-
moga kita mendapat pentunjuk hidayah serta perlindungan dariNya. InsyaAllah.
Assalamualaikum dan 2013, please be nice ; ' )



Hujan Itu Hujan Rahmat

No comments:


Assalamualaikum. Haiiiih #mengeluh Pagi-pagi buta ni ada ke orang yang still
online ?? Bertemankan katak yang kat luar takhabis habis duk buat karaoke/ 
konsert memanggil hujan. .. '' hujan oh hujan kenapa kau tak turun, .. " 
Saja jee ni aku menyibuk nk jgk hupdate blog. Lepas ni aku lesap la sebulan then 
ada balekk. kuikui2x Nak buat macam mana musim sekolah dah nak bermula 
dan 'saya' masih budak sekolah. Alhamdulillah akhirnya siap juga aku menyiapkan 
pengeditan skin. Adush! BM hancoss! cincai mincai sekali. Masih mengekalkan 
theme warna favourite ku : biru plus grey/white. Simple & kemas. Sebenarnya aku 
ada story nak mory kat sini. Tapi tunggu next entry lahh. 

Kat sini (dungun) hujan takhenti henti. Takpe lah, hujan rahmat : ) Mandi hujan aku
hari ni. Kebetulan ada saudara bertunang. Kedek-kedek aku ikut mak aku. Punya le
lama nak tunggu rombongan lelaki sampai. Naik bosan jugak aku dibuatnya.
Tapi muka kena nampk cool . Takbaik kat majlis org ni : D Smpai pukul 2 lebih. Pukul
3lebih baru bertolak pegi bandar nak beli barang untuk KEMBALI KE SEKOLAH.
Sperti biasa. Makanan didahulukan Kepuasan diutamakan . hahaha Nmpk sangat xde
kena mengena. PuiiiyyY : P *Ya Allah xsenonohnya Okeyfine xjadi pulak sebab hujan
lebat. Nak hangkut barang macam mana? nak redah hujan lagi tambah-tambah 
parking pulak penuh. Petang tadi, ayah aku ajak keluar jugak. 
Hujan ke takhujan ke redah je. ..

Sesungguhnya memang basah kuyup aku jadinya. ketarr ketarrrR SEJUK
Balik rumah terus serbu bilik air. LOL hahaha okey Over pulak aku cerita smpai 
ke bilik air. Stop here. Moga kita semua mendapat perlindungan dariNya. 
Assalamualaikum .. 

Cara Potong(cut) Lagu (ringtone)

1 comment:

Assalamualaikum.
Sebenarnya aku nak share sikit ilmu yang aku ada. Ilmu memotong lagu. Erk? maksudnya nak cut lagu. Sesuai kalau bagi nak buat ringtone. Maksudnya nak pendekkan lagu. 

Ada ilmu tu lebih baik share. Jangan kedekut sangat. Ekcelli, kalau korunk bukak goo0gle pun boleh je cari cara nak potong lagu. Tapi takpe le, aku nak share jugak. Mana tahu esok-esok aku tak hengat, rujuk balik entry ni : P hehe

1. Mula-mula sekali tekan link ni >> HERE.


2. Open file. Tapi kalau nak ambik terus dari Youtube pun boleh. Tekan link kat bawah open file tu : from YouTube or SoundCloud

3. Lepas dah pilih lagu mana nak cut. Automatic dia terus ke second step : cut. Macam gambar kat bawah ni.


4. Seterusnya kena fokus sikit. Cukup main-main! #cehh! acah je tu ==' Okey, tutorial aku ni fokuskan cara nak buat ringtone. So, 1st. enable fade in. Macam gambar kat bawah ni. Tujuannya memang untuk ringtone. Kalau nak tahu perbezaannya, try korunk enable dan not enable (betul ke not enable?) Ia macam jadi increasing ring. Tpi, kalau tak nak enable pun takpe. Pastikan enable fade in & fade out.


5. Untuk cut lagu, korunk alihkan anak panah warna biru yang belah kiri tu kat minit lagu yang korunk kehendaki. Yang setentang fade in tu. Okey, manakala anak panah yang hujung belah kanan tu (setentang dengn fade out) korunk halakan kat mana lagu tu berhenti. Contohnya macam kat bawah ni. 


6. Faham tak faham tak?? hehe Selepas dah selesai tekan button : cut yang warna biru tu. Sejurus selepas tu dah boleh download. InsyaAllah jadik. 


 Kalau takfaham boleh tanya. Mana yang boleh saya tolong,
saya tolong.  Senang je ni. Budak tadika pandai buat.
ehhehe #koya betul : D

Lumrah Seorang Pelajar Sekolah

No comments:

Assalamualaikum semua. Hari ni sudah 17hb. Esok 18, lusa 19, tulat , ?? 20hb ?? Eh,
sekejap je kan. gagaga Sesungguhnya ini le detik-detik yang paling aku benci. Saat-saat
apabila harus meninggalkan home sweet home. Rasa berat je kaki ni nak melangkah 
keluar. Dah nak masuk setahun tapi masih susah nak terima kenyataan yang my first
house is asrama. Masih takboleh terima realiti ni. Ohh stresSssSs #versi gary RunMan
Tapi memang susah sesangat nak terima kenyataan ni. homesick! homesick! Kalau
boleh aku taknak le homesick ni. Malu je dengan budak F1. Dorunk lagi happy adalah
bila jauh dengan keluarga. Independent katakan. Aku pun nak independent gak. Nanti
kalau travel #insyaAllah asyik homesick je. Malu kat orang laa .. Tapi kan aku positive
menda ni (homesick) tak akan berlaku kalau dah kalau aku masuk U esok-seok ke.
Why ? Y ? y ? kenapa ?

Sebab bagi aku, aku ni cuma nak sedikit kebebasan & hiburan. Tapi alhamdulillah aku
bersyukur sangat sebab sekolah aku boleh bawa MP3. Tapi lagi best kalau dapat bawa 
lappy. Macam SESTER taksilap aku lah. Best juga kan ? Cerita pasal sekolah ni aku
LEMAH sangat ni. Homework aku taksiap lagi. Tahu taksiap tapi kenapa takbuat! 
Relaks semua. Kalau korunk student tak kesah SBP ke MRSM ke harian ke mesti
tahu kan perasaan ni, .. yang memang pernah aku mentionkan dalam post sebelum ni. 
Agak-agak perasaan apa erk ? Biasa le, M>A>L>A>S haha LOL pernah dengar kan?
pernah sebut kan? pernah alami kan ? normal lah tu ==' Lumrah hidup seorang manusia.

Andainya kan homework tu jenis yang 'bulat-bulat' je, best weyh! Alla! Maksud aku
yang jenis ada plihan jawapn tu lah. A B C tu lah. Namun, homework aku sekarang
semua tinggal yang menulis. Yang jenis 'bulat-bulat' tu awal-awal aku dah siap. Semua
nak menulis. Semua nak guna tangan. Moga-moga sempay siap lah kan? Lagipun,
aku(termasuk F4 tahun ni) dah xde homework tahun depan. Maybe masa
ni kitorunk tengah kerja ke, .. holiday ke, .. pepun BEBAS daripada homework lah. 
Tapi bila masuk U nanti, InsyaAllah assignment sedia menanti. LOL 



Tak Guna Punya Jantan !

1 comment:
Assalamualaikum.
Amboi seram tak tajuk I? Eh! Jangan salah faham pulak. Ni takde kena mengena dengan manusia yang bergelar LELAKI. Cuma 'jantan' yang aku maksudkan ialah kucing. Hah! kucing... .


Gambar kat atas tuh kesan daripada gigitan gigi si Fiona. Okey Terima kasih. Banyak jugak le darah yang keluar. Tak pasaii pasaii aku yang kena. Semuanya bermula bila aku nak letak balik si Fiona ni
dalam sangkar dia. Aku dah tutup dah pintu. Nak pergi tukar air kejap. Tak lama tuh. Amekoww!
Pintu tu dah terbukak. Aku tengok kat pagar. Dia dah suUUupP ~ keluar celah-celah pagar. Ni bukan 1st time. Dah banyak time dah. Dalam entry ni aku ada cerita gak.  Entry Ni! Okey. Dia selinap keluar. Hadoii. Aku tunggu le depan rumah ditemani angin sayup-sayup.

Rumah dekat pantai. Best jee layan angin malam sorang2. Haiiish. Dah lebih 10 minit ni. Tak lama tu aku dengar bunyi kucing gaduh rebut laki. hehe Bukan rebut laki lah. hahaa Mana aku tahu. Firasat aku menyatakan tu bunyi kucing aku sebab dari siasatan aku ditempat kejadian, ada tompok-
tompok bulu yang keguguran. Ni takdelain bulu kucing aku le nii. Hadoii. Bergurau kasar pulak si Fiona malam ni. 

Aku pergi ambik kunci > buka pintu pagar > terus ke tempat kejadian kedua > mendapati kedua-
dua suspek masih berada di situ  

syuhhhsh! syuuhsh! Aku halau kucing sekor lagi tuh. Kucing ni???! Kucing ni memang berkenan lama dah rasanya dengan kucing aku. Sebab si Fiona reject kot malam ni gaduh. Aku pun halau le
kucing tuh. Dia blahh macam tu je. #dah le takmintak maaf Aku ni dah risau tau takut-takut kucing aku tu cedera. Jantan vs Betina Kahsian si Fiona. Nanti le aku panggil si Jantan tu naik court aku. & kucing aku duduk bawah kereta. Tempat ni ialah rumah jiran aku. Huh! Mujur tuan rumah xde.
Kalau takk.. 

Okey. Kucing aku mengeram kot. Tak tahu nak transalate mcmmana. Aku tak tahu nak buat macam mana nak suh dia keluar. Aku panggil dia buat xlayan. Mcm-mcm ragam cara aku panggil dia. Tak kira dah atas semin ke hapo0.. redah jee! kucing aku kot. Tak lama tuh jiran aku yang rumah
sebelah tempat kejadian balik. 

" Mati aku. Buat taktahu jelah. "

Ye lah. Kan dia ingat aku pencuri ke hape nak curi kereta tuh. Tak pasai-pasai dilabel mcm tu. 15min berlalu. Dgn bantuan kakak aku, dapat tarik dia. Even masa tu dia sangat agresif. Mata bulat gila. takoot aku. Masa tu le dia gigit aku punya jari. Ya Allah. sakit sangat. Sebenarnya aku alas dengan kain lain kat tangan aku tuh. tembus kain tu kena lah jari aku. 
Pedih sesangat. Okey 
The End.



" I tak pun tak nak terlepas! "

No comments:
Assalamualaikum semua. 
Okey, gambar kat atas tu aku tujukan khas untuk tarikh hari ni >> 12 Disember 2012 > 12.12.12 Lawa kan? Lepas ni dah xde da 13.13.13 atau 14.14.14 Alhamdulillah masih bernyawa lagi kita :) 

Taknak terlepas post sebenarnya. hehehe Ekcelli, baru-baru ni aku ada tempah baju dalam internet. Senang cakap jersey la. Jersey bola yang Chelsea punya. Oh oh oh! Blue kot : D Lawa le..
Sebenarnya tak minat pun Europe punya club ni. Saje suka-suka. Tapi tak sampai-sampai
lagi. Huh okey sabar...

Petang tadi ibu dapat call dari abah. Dia cakap dia cuti tiga bulan. 3 bulan? oh my ! Okey
sebenarnya abah pernah cuti 5 bulan tanpa gaji kot. huh! Dah le tahun depan banyak nak
pakai duit. Aku nak SPM, adik aku nak PMR, kakak aku sambung belajar. Okey dan 2 more weeks
then goodbye sweet dream goodbye home sweet home. Welcome 2013 and I will become the
SPM victim . I mean candidates :) Hahaha LOL SPM kott.

Youtube > loading > search > ? > Istambul Aku Datang > loading > start ;')
Hahaha Save bajet.

Teringin sebenarnya nak tengok cerita  ni. Yelah asyik tayang kat iklan je. Tak main le.
Nak full movie punya. So, thank you Youtube. And banyak juga yang komen. Kebanyakannya
negatif. The story is blah blahh blah. Entah le. Tengok sendiri le. Nak komen tak tengok
habis lagi.


Yang Cerdik/top Selalu Famous

1 comment:
Assalamualaikum semua. 
Adakah anda masih dalam mood happy? excited? hehe Alhamdulillah. The Tigers dah baham itu garuda. Tapi aku tabik le dengan peminat Indon yang still sokong team dia even dah masuk masa kecederaan. Just segelintir le. Hah! Ni satu lagi. Perlu ke bergaduh pasal bola? Tapi satu je, even kita
menang sekalipun, janganlah kita caci/hina/kutuk dorang. Nak kutuk ke hape tuh berpada-pada le .. Bersyukur le Malaysia menang. Tu je. Kutuk? NO!

Okey sebenarnya nak share something. Korang perasan tak, kebiasaannya kan pelajar yang famous kat sekolah mesti pelajar TOP atau pelajar bijak le. anak emas cikgu :) Tapi ada juga yang famous sebab lawa dan seangkatan dengannya. Anugerah Allah : D

Hah! Kadang-kadang kan, pelajar yang baru pindah ni pun famous jugak. Semua nak kenal. Kalau lawa #thumbs up Tapi kalau kureng #thumbs down Mula le jadi bahan mengumpat. Apa derr.. Budak cerdik ni, pergi mana, mesti orang cari/kenal. Kita pun boleh jadi camtu kalau dengan satu syarat.

Buang jauh-jauh perkataan MALAS yang sering menghiasi hari-hari kita dan juga perkataan, BIAR/NANTI Macam;

" Arh! MALAS lah nak buat kerja sekolah. Layan bola dulu. "
Dari jauh tengok beg sekolah. " Kerja sekolah? Eh NANTI laa. Cuti sekolah masih panjang "

Lebih kurang macam tu ler. Oh! Bagi yang dah biasa macam aku ni, memang susah nak buang
perkataan tu yang sering duk main dalam kepala hotakk ni. Note untuk diri sendiri jugak ni. Dah 2hb disember. Akhir bulan bermula lah hidup aku di asrama. NO WAY!